Viața ca un Camino

Distribuie articolul pe:

Pentru că tot mi-am amintit de Camino, o să rămân în aceeași notă. The Way Provides… cuvinte citite de multe ori pe când mă documentam pentru Camino de Santiago, apoi le-am auzit parcurgând Calea, după ce mi se întâmplaseră deja lucruri uluitoare.

N-am reușit până acum să găsesc o traducere în limba română care să exprime atât de bine și de sintetic, dar care să păstreze și melodicitatea vorbelor acestea. În traducere liberă ar însemna ceva de genul Calea îți asigură/îți face rost. Poate pentru că mi-au fost spuse acolo, în engleză, pe post de concluzie, de către un grec fantastic, cu un bărboi gen Osama bin Laden,  într-un albergue/hostel, la un pahar de vorbă cu frați caminarzi, după ce le-am povestit câteva întâmplări cu final neașteptat pentru mine… atunci.

Avem și noi un cere și ți se va da, dar tâlcul vorbelor astea este mult mai adânc, The way provides este ceea ce primești fără să ceri în mod explicit. Primești pentru că ai nevoie, primești ce ai nevoie și exact când ai nevoie, fie lucruri concrete (de la oameni pe care, cel mai probabil, nu-i vei mai revedea niciodată), fie diverse daruri la nivel subtil din cu totul alte sfere. Unii primesc toate acestea fără a străbate puzderie de kilometri, dar alții, ca mine, au nevoie de experiența asta… tot mai mulți în fiecare an, de ordinul sutelor de mii.

N-am reușit să traduc foarte exact, dar am reușit să pricep că The Way Provides… numai dacă te afli pe Calea cea bună. Ca și în viața de zi-cu-zi, ca individ, familie, societate etc., pașii alături de Cale au consecințe diverse. Gradual, lucrurile se pot complica sau simplifica. Deși acolo, prin oarece suferință, am înțeles cel mai bine că se poate învăța și altfel decât prin suferință, uneori mai pășesc alături și mai primesc câte o lecție usturătoare. Sper ca ele să fie din ce-în-ce mai ușoare pentru noi toți… luați separat, dar, mai ales, împreună.

Explicație foto: Traversam Mesetas prin arșiță și auzisem că în localitatea în care urma să caut cazare există un singur albergue/hostel care are piscină. Habar n-aveam cum se numește, unde se află, nu era primul ieșit în cale la intrarea în localitate și, totuși, l-am nimerit pe acela care, pe lângă piscină (fie ea și gonflabilă, dar mare), avea exact ce-mi place mie cel mai mult… hamacul în aer liber, la umbră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *