Standardele comunității sau Tribunalul Poporului

Distribuie articolul pe:

Celor care am trăit destul în epoca de aur ar trebui să ne fie lesne să detectăm de timpuriu limba de lemn și pericolul cenzurii. Doar le-am trăit pe pielea noastră. Tot la fel de ușor și de la sine înțeles ar trebui să vină și respingerea lor.

În timp ce nouă ne zgâria timpanele și ne sterpezea dinții, limba de lemn, pe care uneori eram obligați de împrejurări s-o mai și folosim, nu doar să o auzim, de bună voie și nesiliți de nimeni, vesticii dezvoltau political correctness-ul. Adică, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie, mai colorată și mai înflorată.

În acest context, până la elaborarea unor documente din ce în ce mai stufoase și mai restrictive n-a trecut prea multă vreme. Așa au apărut “Standardele comunității” sau orice altă denumire pompoasă a mai primit cenzura pe rețelele de socializare, platforme de mesagerie etc. Hai să fim serioși, câți dintre noi au răbdarea și chemarea de a le citi. Până cu puțini ani în urmă, mai toți ne-am mulțumit să ne bazăm pe buna credință a celor care administrează rețelele sociale (facebook, twitter) sau diverse aplicații de mesagerie (whatsapp) și nu numai.

Scandalul Facebook-Cambridge analytica nu trebuie uitat

Scandalul Facebook-Cambridge Analytica, ar fi trebuit să constituie un semnal de alarmă, dar a fost repede mușamalizat și cu acordul nostru tacit. Lipsa noastră de interes este cea care a condus la monstruozitatea de astăzi. Tot lipsa noastră de reacție și prevedere au conferit acestori actori din sectorul IT poziția dominantă de care se folosesc pentru a-și consolida monopolul și a reduce la tăcere orice opinie contrară intereselor partizane sponsorizate de aceștia.

Hai, să fim serioși, câți dintre noi mai cred în povești cu miliardari care se prăpădesc de grija muritorilor de rând sau cu guverne care lucrează în folosul comunității. Dacă ar fi fost așa, destulele instituții oficiale din orice stat la care privim cu jind ar fi împiedicat tendințele monopoliste. N-am avut niciodată așteptări de la Consiliul Concurenței din România, care nu vede niciodată nimic cu adevărat semnificativ, dar te-ai fi așteptat la mai mult de la celebra Uniune Europeană sau U.S.A.

Admit că aceste “Standarde ale comunității” (mult mai puțin restrictive decât cele de astăzi) au fost într-o oarecare măsură necesare, dar doar până la momentul în care activitatea ilegală de pe acestea a început să fie luată în considerare și sancționată de instanțele de judecată.

Tribunalul poporului

Din momentul în care legislația națională s-a întins peste activitatea individului de pe rețelele de socializare, “Standardele comunității” au devenit instrumentul (din ce în ce mai aberant) prin care amploaiații de la facebook sau twitter (și nu numai) au fost ridicați la rang de judecători în Tribunalului Poporului, similar celui inventat în fostele republici comuniste la sfârșitul anilor 1940 pentru reprimarea opozanților. Nici deciziile sau interpretările lor nu sunt mai departe de nivelul de cultură și înțelegere al judecătorilor ad-hoc bolșevici. Cu puțin noroc poate sunt și ei incluși în schema de pensii speciale pe care le oferă statul român cu generozitate.

N-am așteptări de la guverne și politicieni. S-au epuizat cu multă vreme în urmă, dar, așa cum afirmam în articolul precendent ( Există alternative la Facebook și Twitter), este la îndemâna noastră să schimbăm această stare de fapt prin renunțarea la serviciile companiilor Big Tech (Facebook, Twitter, Google, Amazon, Youtube, WhatsApp etc.) și ridicarea nicelului de competiție prin migrarea la concurență, care, cel puțin în acest moment, manifestă o cu totul altă abordare a drepturilor și libertăților fundamentale și care pot sparge monopolul pe cale să se definitiveze al Facebook, Twitter, WhatsApp, Apple, Google, Amazon.

Utilizatorul le poate trage frâna de mână

Utilizatorul și piața de acțiuni sunt singurii care le pot trage frâna de mână celor menționați mai sus și îi pot cu picioarele pe pământ… asta în cazul în care mai vreți să aveți vreodată de a face cu instrumentele de tip kominternist. Cum putem face asta noi, utilizatorii? Simplu, migrând. Putem înlocui în câteva minute whatsapp cu Telegram, twitter cu Parler (când va fi din nou funcțional), facebook cu Minds sau MeWe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *