Rutele Camino de Santiago

Distribuie articolul pe:

Sunt mai multe rute de pelerinaj la Santiago de Compostela și fiecare dintre ele prezintă mai multe variațiuni sau opțiuni, așa cum veți vedea și pe hartă.

Camino Francés este cel mai popular și populat traseu care pornește din St.Jean Pied de Port, traversează Munții Pirinei și orașele spaniole Pamplona, Logroño, Burgos, León, Astorga, Ponferada, Sarria (punctul de întâlnire a mai multor trasee)- cu un total de 775 Km, conform documentului care atestă distanța parcursă pe jos (aceasta fiind o chestiune nouă, introdusă anul acesta-2016), eliberat mie de Catedrala Sf.Iacob din Santiago de Compostela alături de celebra Compostela. In 2015 s-au eliberat 171,207 de certificate Compostela pentru această rută.

Camino Portugués măsoară în jur de 607 Km și pornește din Lisabona(Portugalia) pentru a străbate Santarem, Coimbra, Porto, Ponte de Lima, Tui și Pontevedra, în drumul spre același Santiago de Compostela. In 2015 s-au eliberat 43,135 de certificate Compostela pentru această rută.

Camino del Norte este poate cel mai dificil, dar se spune că si cel mai frumos, deoarece traversează munții de-a lungul coastelor spaniole ale Oceanului Atlantic dela Irun și, trecând prin Bilbao, Santander, Gijon, Ribadeo, măsoară aproximativ 830 km. In 2015, s-au eliberat 15,871 de certificate Compostela pentru această rută.

Camino Via de la Plata  pornește din Sevilla și trece prin Merida, Caceres, Salamanca, Zamora, Verin, totalizând 1000 km și 9221 Compostela eliberate.

Camino de Madrid  pleacă din capitala Spaniei și traversează orașele Segovia, Medina, Sahagun, Leon – cu o lungime de 676 km din care 320 km separat până la Sahagun, apoi continuă pe ruta Camino Francés.

Mai există și două rute mai scurte: Camino Primitivo (320 Km) sau Camino Ingles (114Km), iar cei ce ajung la Santiago de Compostela de pe oricare din rutele de mai sus pot alege să-și continue drumul până la Fisterra sau Muxia, ambele pe malul Atlanticului.

Dar poți începe Camino de Santiago chiar de la ușa casei tale (la propriu) așa cum am întâlnit pelerini porniți din Belgia, Germania, Franța etc.

L-am întălnit pe El Camino pe David, un tânăr german care a pornit pelerinajul din Leipzig, orașul în care locuiește și care în 3 luni și jumătate a parcurs aproximativ 2,500 Km până la Fisterra sau pe Theo, grecul care anul acesta a pornit din Le Puy(Franța), dar care cu 4 ani în urmă pornise ca toată lumea din St.Jean Pied de Port(Franța). Așadar, Theo a parcurs în total în jur de 1,700 Km anul acesta. Și exemplele pot continua.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *