Pașaportul de Pelerin și Compostela

Distribuie articolul pe:

pasaport-1Pașaportul de Pelerin (Credencial del Peregrino)  poate fi cumpărat pentru 2 Euro de la orice birou al prietenilor Camino sau biserică. De-a lungul drumului am văzut mai multe variațiuni pe aceeași temă. Cu adevărat important este să nu uiți să aplici zilnic o ștampilă pe el ( de regulă acolo unde vei obține găzduire peste noapte), dacă pornești din St.Jean Pied de Port sau două ștampile pe zi, dacă dacă ai ales să parcurgi doar ultima sută de kilometri, pornind din Sarria. În ambele cazuri poți aplica mai multe ștampile, dacă așa ai chef, de la orice primărie, bar, biserică, albergue întâlnite pe drum.

Acest document este cel ce dovedește străbaterea distanței minime necesare de 100 Km pentru a solicita și obține mult dorita Compostela de la Biroul Pelerinilor al catedralei Sf.Iacob din Santiago de Compostela.

compostela2Compostela este certificatul religios redactat în limba latină și emis de biserică, după ce pelerinul a dovedit că a mers pe jos minimum 100 Km, pe bicicletă sau călare minimum 200 Km (în ambele cazuri).

Încă din sec. al XII-lea, Biserica Catolică a introdus un sistem mai riguros de verificare a pelerinilor, iar Compostela a devenit un document valoros pentru pelerinii care parcurgeau aceste distanțe ca penitență sau pentru ceilalți care-l considerau un soi de scrisoare de recomandare numai bună de prezentat Sfântului Petru la Porțile Raiului.

La Biroul Pelerinilor vei fi întrebat cum ai strabătut drumul (din motive ce țin de credință sau non-religioase) pentru a ți se elibera în loc de Compostela un Certificat de Bun Venit dacă motivele tale de a parcurge Calea nu au nimic de a face cu convingerile religioase, ci doar pentru schimb cultural, din motive pur sportive sau spirituale de natură non-religioasă, poate nici măcar nu ești creștin etc.

distanta2La solicitarea de-a lungul timpului a numeroși pelerini, începând cu anul 2016 s-a început emiterea unui document suplimentar care atestă data și locul din care ai început pelerinajul, data la care ai ajuns la Santiago de Compostela, precum și distanța totală parcursă.

De asemenea, la mânăstirea din Sahagun poți solicita eliberarea unui atestat de jumătatea drumului, dar asta este o chestiune opțională. Eu am aflat târziu despre asta și deja porțile muzeului mânăstirii cu pricina, care elibera documentul, erau deja închise.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *