Nici sângele albastru nu mai e ce-a fost

Distribuie articolul pe:

sau cum să-ți iei țeapă… nu de la Vlad ci de la Dominic și toată lista de Arhi…

Concediu în ianuarie petrecut în Brașov și împrejurimi. Deloc întâmplător zona mi-e bine cunoscută. Ca elev (înainte de 1989) am vizitat-o de cel putin 3 ori si încă de mai multe ori și după “deranjul” din 89. Frumos oraș, frumoasă zonă. Cum să ajungi la Brașov și să nu vizitezi Branul care este atât de aproape? Cum să ajungi în Bran și să nu vizitezi castelul, nu? Nu, nu din motive de Dracula. Încerc să dau mai departe în familie informațiile istorice care mi-au fost și mie transmise de profesori, familie, cărți etc. Ce să fac, provin dintr-o familie în care s-a citit cu plăcere, plăcere ce mi-a fost transmisă și mie și pe care mă bucur că am putut-o transmite mai departe măcar uneia dintre fiicele mele. Știu, am tot repetat cuvântul FAMILIE, dar pentru mine este unul dintre cuvintele care contează mult și are o rezonanță aparte.

Bineînțeles că fiica cu pricina a vrut să viziteze și ea (pentru prima dată) castelul Bran. Nimic mai simplu! Iei un autobuz de la Autogara 2 din Brașov… ieftin și rapid, care te lasă exact în dreptul castelului.

Ca să ajungi la castel trebuie să treci printr-un bazar cu de toate (prostiile).

bazarul Bran

Bun! Ai reușit să faci slalom printre… tarabe și ai ajuns la intrarea pe domeniu. Dacă vrei să intri, lasă la poartă orice speranță. În afară de ziduri, nimic nu mai este cum a fost. Nicio piesă de mobilier nu este originală, ci doar fake-uri sau chestii încropite de prin anticariate de mâna a 7-a și talciocuri, câteva pahare create de Arhi Dominic pentru nu știu ce producător de trăscău de prin State și cică niște pumnale de vânătoare (din colecția persoanală a lui Arhi Dominic) obosite,urâte și LIPSITE DE RELEVANȚĂ ISTORICĂ!

Tot fără legătură cu adevărul istoric este prezentarea obsesivă a lui Dracula si a creatorului acestui personaj, Bram Stoker. Deși Vlad Țepeș NU este Dracula, deși Vlad Țepeș NU a călcat în viața lui în Bran, mizeria asta este prezentată și promovată obsesiv pentru bani.

Ca să „admiri” tot acest nimic dezgustător trebuie să te scobești bine în buzunare:

prețuri Bran ianuarie 2020

Așadar, doi adulți și una bucată elevă, am cotizat la buzunarul lui ArhiDominic 90 de lei. Înăuntru ne-am mai auto-prostit de 40 de lei (plimbare cu liftul și prin tunelul vieții, 2persoane x 20 lei).

Nicăieri la intrare nu te avertizează nimeni că în afară de ziduri și sobele de teracotă nimic nu mai este original. O mare înșelăciune pusă la cale pentru bani.

TOTAL ȚEAPĂ CASTELUL BRAN =130 lei (27,21 Euro la cursul zilei).

OPINIA MEA: EVITAȚI CASTELUL BRAN! Poate fi admirat foarte bine de jos și cam atât. Ce vezi din stația de autobuz este tot ce a mai rămas de văzut. Obiectele de patrimoniu au fost evacuate cu tam-tam de Arhi Dominic si sunt expuse într-un spațiu închiriat într-o fostă pensiune. Deși spațiul este impropriu, pesonalul MUZEULUI DE ISTORIE din BRAN si încărcătura istorică a obiectelor expuse compensează din plin.

OPINIA MEA: VIZITAȚI MUZEUL NAȚIONAL BRAN (Str. Aurel Stoian nr. 14C, Bran)!!! Dacă vreți să aflați informații cu valoare istorică, dacă vreți să vedeți/revedeți piesele de mobilier originale, operele de artă care decorau castelul până la retrocedarea (cu cântec) către Habsburgi, după ce ați coborât din autobuz și ați admirat castelul de la distanță, traversați micul parc din spatele stației de autobuz și, în celălalt capăt, veți descoperi Muzeul Național Bran-Secția de Istorie Regina Maria, care găzduiește toate acestea. Prețuri pentru intrare: 8 lei/adult, 2lei/elev și libertatea de fotografia tot ce doriți, dar, mai ales prezentarea va fi asigurată de unul din muzeografii care, deși extrem de prost plătiți, îți vor oferi câte informații poți duce, care te primesc cu bucurie și care nu-și pot ascunde durerea și lacrimile pentru cum au fost aruncați ei și istoria Româmiei la gunoi de către un Guvern, care pare că mai niciodată nu este al Româmiei și Românilor, în ciuda însemnelor afișate pe fațadă… de fațadă!

O retrocedare cu cântec

În 2006 Castelul a fost retrocedat  Arhiducelui Dominic, Arhiducesei Maria Magdalena și Arhiducesei Elisabeta… toți de Habsburg, copiii Principesei Ileana, fiica Reginei Maria, care, la rândul ei primise Castelul în dar de la brașoveni. Doar că, există un dar MARE. Principesa Ileana s-a călugărit în 1961 și, oameni care pretind a fi văzut documentul (ascuns bine deocamdată), a cedat proprietățile din România Statului Român (așa comunist cum era el). Un fost director al muzeului din Bran a făcut apel la acest document. Ca urmare, a fost ușor reținut (de organe) pe motiv că ar fi dispărut nu știu ce obiect de patrimoniu din inventar. După ce l-au speriat bine pe bietul om și i-au închis bine gura, obiectul cu pricina a reapărut ca prin farmec, dar documentul semnat de Principesa Ileana a dispărut și așa a putut fi realizată retrocedarea cu cântec a guvernului liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu (Iorgulescu-Ministrul Culturii). Precizez asta doar pentru respectarea adevărului istoric, nu că alții ar fi fost mai breji la vremea lor, pe această speță sau multe altele.

De la “nu ne vindem țara” în 1990 am trecut brusc la hai s-o să dăm degeaba oricui o cere cu sau fără drept. Ciudată nație mai suntem și noi. Același lucru s-a încercat și în Bulgaria, doar că acolo n-a ținut și nici nu le-a sărit în cap “Coana Ioropa”. Bulgarii au zis, sigur, vă dăm ce vreți după ce achitați sumele investite de Statul Bulgar pentru conservarea și întreținerea lor. După ce le-au prezentat nota de plată spre achitare s-au lăsat păgubași. La noi a fost invers, s-au mai băgat bani înainte de retrocedări/privatizări etc.

Judecați voi cum este corect și sănătos, ca la noi sau ca la bulgari!? Între timp, pentru mine a fost ultima oară cînd mai calc în Castelul Bran în actuala organizare.

P.S. Iertați nota de dezamăgire din final, sunt convins că toate acestea au un rost în modul de funcționare a Universului. Poate că toate acestea sunt menite să ne scoată din starea de vegetație în care pare că ne-am adâncit și, la un moment dat, să renaștem ca națiune demnă care impune respect. Poporul român a mai reușit asta în trecut, doar că acum pare că ne-am cam culcat pe laurii victoriilor obținute până acum 100 de ani la Marea Unire. Cred ca 100 de ani sunt un somn suficient și deloc necesar și nu voi înceta să sper la această trezire. Poate că nu întâmplător imnul de astăzi este “Deșteaptă-te române”. Sper să fim cât mai curând pregătiți să revenim la “Trei culori” (scoțând, evident, mica parte introdusă de regimul comunist), dar pentru asta trebuie să ne deșteptăm/trezim cât mai repede. Hai că se poate!

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *