Greutatea corectă a rucsacului pentru El Camino

Distribuie articolul pe:

Dacă ideea de a pleca pe El Camino te-a prins deja și ai început să-ți faci planuri, iată un subiect foarte important la care ar trebui să te gândești foarte serios: rucsacul și greutatea sa totală.

    

 • capacitate maximă: 30 litri
 • dimensiuni (L x l x h):  verifică website-ul companiei aeriene și ai grijă ca lungimea lui să fie egală sau mai mica un pic cu cea indicată de ei. Înălțimea și lățimea se pot ajusta.
 • greutate cât mai mică
 • ventilție pentru partea care intră în contact cu spatele
 • bretele ajustabile și cît mai bine capitonate
 • curea ajustabilă la piept – neapărat
 • buclă pentru bețele de drumeție
 • buzunare laterale
 • buzunar cu fermoar pe bretelele din zona abdominală
 • cât mai bine compartimentat
 • cu deschidere completă nu doar cu acces în partea superioară
 • dacă ați optat pentru rezervor de apă în loc de bidon, verificați compatibilitatea

Din “cercetările” asidue intreprinse de mine pe diverse websituri de profil, toată lumea recomandă ca greutate maximă a întregului echipament, depozitat în rucsacul ce-ti va atârna pentru o lungă perioadă de vreme în spate (inclusiv rucsacul!), 10% din greutatea ta. Impresia mea a fost că totuși un asemenea sfat se pretează celor care au deja greutatea ideală, iar eu cu siguranță nu făceam parte din această categorie, așa cum am mai povestit deja.

Plecând să parcurg El Camino direct de pe canapea din fața televizorului, fără pic de antrenament prealabil (cred că și asta am mai spus), greșeală care m-a costat ulterior, dar peste care am reușit totuși să trec până la urmă cu ceva suferință, după cum veți vedea în articolele viitoare, am socotit că 10 Kg va fi prea mult pentru puterile unuia care căra deja pe burtă cel puțin dublul acestei greutăți, așa că trebuia să reduc cât mai mult pe cea pe care o voi adăuga în spate.

Și nu uitați că rucsacul burdușit de acasă nu este totul. La punctul de pornire veți cumpăra un pic de mâncare și APĂ! Toate astea vor mai adăuga cam 1,5 Kg greutății inițiale.

Am căutat cel mai ușor rucsac posibil și am constatat că aveam deja unul acasă, din material rezistent și fără niciun fel de ranforsări metalice. Nu a fost el cel mai potrivit (bretelele din jurul taliei prea subțiri), dar m-am descurcat cu el așa cum era. Apoi, am așezat în mijlocul sufrageriei toate lucrurile de care credeam că voi avea nevoie în cele aproximativ 40 de zile. Am încercat să le îndes în rucsac și mi-am dat seama că nu încap, așa că am îndesat tot ce a încăput. Adio volum și greutate care să se încadreze în standardele impuse de compania aeriană unui bagaj mic de mână. Când am încercat să car monstruozitatea rezultată, mi-am dat seama că n-am nicio șansă să fac asta mergând pe jos atâtea sute de kilometri. Așa că le-am scos pe toate și am început adevărata triere… de fapt, adevăratele trieri, căci până la urmă au fost mai multe.

Am realizat că am nevoie de lucruri cât mai ușoare și care să ocupe cât mai puțin spațiu (biletele de avion le-am avut doar cu bagaj mic de mână pentru a fi cât mai ieftine). Am dat o raită prin magazinele cu echipamente sportive și am cumpărat cele mai ușoare și mai puțin voluminoase lucruri pe care le puteam găsi (încălțări de drumeție, tricouri, polar etc.).

După această operațiune executată temeinic a rezultat o greutate a tuturor lucrurilor(inclusiv rucsacul) de aproximativ 4,5 Kg (VEZI LISTA COMPLETĂ AICI). Și așa și tot am constatat apoi că au fost lucruri de care nu aș fi avut neapărată nevoie și de care m-aș fi putut lipsi (pantalonul scurt și tricoul de bumbac folosit pe post de pijamale de exemplu).

Acesta a fost cu siguranță cea mai bună decizie luată anterior plecării. Și repet, am mai adăugat apoi provizii și apă și totuși niciodată n-am avut în total mai mult de 6-6,5 Kg. Orice sută de grame în plus o simțeam negreșit, dar uneori provizia de apă și hrană trebuia să fie mai mare dacă parcurgeam o distanță mai mare fără cișmele sau localități  … sau dacă nu voiam să plătesc mereu 2-3 Euro pentru o cafea și un croissant. Oricum, dimineața, când ai totuși mai multă energie, poți căra un pic mai mult, apoi, pe parcurs, din apă se mai consumă, la fel și din mâncare, deci greutatea cărată în spate va scădea până la urmă.

CONCLUZIE: Greutatea rucsacului trebuie să fie cât mai mică pentru că tu vei fi cel care o vei căra în spate sute de kilometri, timp de mai bine de o lună. De aici rezultă și volumul și greutatea reduse ce îți vor permite să iei rucsacul cu tine în avion pe post de bagaj de mână mic pentru a nu adăuga costuri suplimentare la prețul biletului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *