Filme și cărți despre Camino de Santiago

Distribuie articolul pe:

Filme

the-way1. The Way (2011) – este, probabil, cel mai popular film despre Camino de Santiago cu Martin Sheen în rolul unui tată al cărui fiu (jucat de Emilio Estevez) moare în munți în prima zi de pelerinaj pe El Camino. Tatăl îi ia locul și echipamentul în căutarea locului potrivit în care să-i împrăștie cenușa.

2. Walking the Camino: 6 Ways to Santiago (2009) – un film documentar de Lydia B. Smith realizat pe Camino Francés.

3. Tres en el Camino (2004) – este povestea a trei pelerini, un olandez, o poetă japoneză și o braziliancă. Fiecare dintre ei merge pe Camino în anotimpuri și din motive diferite (olandezul-iarna, japoneza primăvara și brazilianca- vara). Filmul poate fi văzut pe youtube.

4. Oh Ye of Little Faith (2004) – Paul Tobey este realizator de fim și pianist, iar filmul va beneficia atât de compozițiile sale cât și de imagini superbe de pe Camino Francés. Un film care încearcă să ne aducă mai aproape de călătoria spirituală prin intervievarea pelerinilor moderni.

Cărți

jurnalul-unui-mag-2565041. Paulo Coelho – Jurnalul unui mag este cartea care probabil a readus cel mai mult în atenție Camino de Santiago și care a fost scrisă în 1987, după ce autorul însuși a a experimentat postura de pelerin în 1986. Bineînțeles că nu este un ghid de călătorie, ci o carte în stilul de neconfundat al lui Paulo Coelho.

2. Shirley MacLaine – The Camino: A Journey of the Spirit

Shirley MacLaine este o cunoscută actriță de la Hollywood care relatează despre provocarea fizică și emoțională căreia a trebuit să-i facă față, despre visele și introspecțiile autoarei.

3. Andrew McCarthy – The Longest Way Home

De asemenea actor la Hollywood,  Andrew Takesne povestește în mod onest experiența sa și este mai mult un jurnal de călătorie și al motivelor care l-au determinat să pornească în această călătorie.

Despre ghidurile de călătorie

Bineînțeles că ele există în mai toate limbile pământului, dar nu și în limba română. Eu nu sunt un fan al ghidurilor de călătorie și de aceea nu am cumpărat în SJPDP pe cel în limba engleză. Am preferat să străbat întreaga distanță urmând săgeata galbenă și scoica, dar alți pelerini duceau cu ei asa ceva și am avut ocazia să-l răsfoiesc. Prezintă etapele zilnice recomandate și oferă informații cu privire la locuri de vizitat, baruri, magazinașe de pe drum precum și mulțime de rute alternative și scurtături. O singură dată am urmat de curiozitate una dintre așa zisele scurtături și m-am trezit mergând 12 Km pe asfalt în ciuda tălpilor, gleznelor și genunchilor mei care au protestat pentru prima și ultima dată pe tot traseul de cca 800 Km (genunchii) si m-am jurat că nu mai deschid terfeloaga aia nici dacă mă plătește cineva. Cum spuneam, am urmat săgeata galbenă și scoica, iar de câte ori am zărit ceva interesant m-am apropiat, am interacționat și am întrebat un localnic (nu vorbesc spaniola, dar o înțeleg decent, dar ei înteleg italiana decentă in care eu mă adresam … și să nu uităm limba “gimnastică”, adică limbajul semnelor care te scoate din necaz ori de câte ori vocabularul te trădează).

Nu spun că sunt inutile sau că ar trebui sau nu cumpărate ci, pur și simplu, că mie nu mi-au folosit în experiența de pe Camino și că experiența mea personală ar fi fost mai săracă în interacțiuni sau situații haioase.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *