Există alternative la Facebook și Twitter

Distribuie articolul pe:

Întotdeauna există alternative la orice. Doar moartea este definitivă și irevocabilă… și poate nici ea. Giganții IT precum Facebook sau Twitter s-au crezut niște mici dumnezei pe pământ, după ce au reușit să se impună în lumea largă ca stat în stat. Insuficient sau deloc reglementați, au început din ce în ce mai des să stabilească ce au oamenii să scrie, să citească, ce filmulețe și mesaje să vadă și să distribuie și, în ultimă instanță, ce au voie oamenii să gândească. Și-au scris propriile reguli, care de cele mai multe ori încalcă sau exced legislația în vigoare din orice stat civilizat sau au recurs la înțelegeri periculoase pentru utilizatori cu dictatori din țări precum China, Rusia, Iran etc. Este cel mai bun moment să li se reamintească faptul că existența și bunăstarea lor depind de noi utilizatorii.

E momentul să ne amintim că indiferent cine ocupă o funcție publică, funcția aceea este mai importantă decât numele celui ce ocupă vremelnic acel fotoliu, birou, poziție. Iată o chestiune pe care și liderii europeni au sesizat-o destul de repede după ce Facebook sau Twitter s-au considerat suficient de puternici pentru a bloca accesul la Președintelui SUA în exercițiu la conturile de socializare ale instituției. Numele acestuia este irelevant. Verificați reacția Angelei Merkel sau a lui Macron la flarea veștii… spre exemplificare.

Însă, până la încropirea unei declarații de presă sau a unei postări pe social media, reacția consumatorului mie mi s-a părut exemplară. În numai câteva ore de la blocarea POTUS sau a altor personaje cunoscute în viața publică, politicieni sau influenceri conservatori, zeci de milioane de utilizatori de Twitter sau Facebook și-au închis pur și simplu conturile și au început să migreze pe alte platforme mai prietenoase cu libera exprimare precum Parler (similar cu Twitter) sau MeWe (similar cu Facebook). Piața de capital s-a mișcat șie rapid și cele două entități au pierdut într-o singură zi circa 52 miliarde de dolari la bursă.

Pierderea zecilor de milioane de urilizatori în numai câteva zile a determinat, în condiții ce vor trebui cercetate de Federal Trade Commission– FTC (similar Consiliului Concurenței de la noi), blocarea aplicației Parler din Apple Store și Google Store, precum și scoaterea acesteia de pe serverele Amazon. Toate aceste abuzuri nu au oprit exodul utilizatorilor, care continuă să părăsească cele două platforme. În această situație, reacția bursei este de înțeles, iar cele 52 de miliarde pierdute pot fi doar începutul. Tot cu această ocazie, oamenii și-au amintit că WhatsApp este cumpărată de Facebook și că nu mai oferă codificare ca până acum și au început să migreze către Telegram sau Signal. Nu e prea târziu să ne reamintim cum Facebook sau Twitter au fost deja prinse că vând datele utilizatorilor fără a avea drept oricui este dispus să plătească, indiferent de scopul acestora.

Deocamdată, Amazon sau Google par să fi fost uitate de furia consumatorilor care nu acceptă să li se bage pumnul în gură, dar niciodată nu este prea târziu să realizăm că există suficiente alternative și la cele două entități amintite sau la orice alta vom descoperi că se află în înțelegere cu cele deja menționate.

Pentru că există alternative la Facebook și Twitter, am început deja să renunț la serviciile celor care s-au plasat în linia întâi a cenzurii și am început să-mi închid conturile de Amazon, Instagram și Twitter. Nu, nu de dragul lui Trump ci amintindu-mi de anii de dinainte de 1989.

Curând, după ce voi avea timp să descarc și să șterg de pe Facebook și WhatsApp ceea ce mă interesează, voi șterge și aceste conturi, precum și Browserul Google și adresa de e-mail. De asemenea, în curând, acest website nu va mai distribui articolele pe facebook, iar pagina (în măsura în care se poate) va fi închisă sau golită de conținut. Am descoperit deja alternative la toate acestea, mi-am făcut deja conturi și am început să le utilizez. Am să postez articole despre acest lucru, precum și numele tuturor alternativelor, după ce voi studia un pic mai aprofundat Termenii și Condițiile, Politica de Confidențialitate și după ce le voi utiliza un pic, pentru a mă asigura că acestea își fac treaba corespunzător.

Să nu se înțeleagă că îndemn neapărat pe cineva să facă la fel. Fiecare are dreptul să aleagă în ce fel de mediu dorește să-și trăiască existența sau să-și împărtășească gândurile, emoțiile etc. Doar explorez alternative pe care le voi face cunoscute pe măsură ce eu însumi le voi descoperi. Am trăit deja în anii cenzurii și nu văd de ce i-aș repeta și dacă nu aș avea alternative, dar cu atât mai puțin când acestea există.

Acesta este link-ul către contul meu de pe MeWe: mewe.com/i/horiabud, care va prelua în cel mai scurt timp posibil toate acțiunile mele de pe Facebook. Dacă vă este mai ușor, puteți scana codul QR de mai jos care vă va duce către același lucru:

S-auzim numai de bine!

P.S. Șefii Facebook, Twitter și WhatsApp sunt deja în vrie și încearcă să oprească exodul prin tot felul de postări în interiorul rețelelor pe care le stăpânesc, dar Telegram a câștigat deja 25 de milioane de utilizatori noi, iar Signal 8-900 de mii. Oare vor reuși să le scoată din AppleStore sau GoogleStore și pe acestea?

1 thought on “Există alternative la Facebook și Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *