Echipament pentru Camino-LISTA COMPLETĂ

Distribuie articolul pe:

În primul rând, trebuie să conștientizezi faptul că vei parcurge o lungă distanță pe jos folosindu-ți în mod exclusiv propriile picioare pe post de mijloc de locomoție. Așa că ar fi bine să le tratezi regește dacă vrei să te ajute în această grea, dar frumoasă încercare.

Redau mai jos lista cu absolut tot ce vei avea nevoie pe Camino VARA (iunie, iulie, august) și nu, nu vei avea nevoie să adaugi ceva în plus, ceva ce va trebui să cari în spate zilnic preț de cca 20 de Km timp de aproximativ 40 de zile. Umerii și spatele tău vor fi al doilea lucru important de care trebuie să ții seama și să te îngrijești.

Pentru primăvară, toamnă sau iarnă trebuie ajustate grosimile obiectelor de îmbrăcăminte, restul rămânând valabile… ceea ce va duce negreșit și la kilograme în plus de cărat în spate.

Dacă vei constata că ceea ce ai luat cu tine este peste puterile tale să cari zilnic, există un serviciu de curierat care pentru 3-6 Euro/zi (în funcție de zone) îți va căra calabalâcul până acolo unde soliciți, dar mie mi s-a părut interesant să-mi car tot avutul meu pe lumea asta în acele momente, cu precizarea că am avut avantajul celui mai ușor rucsac+conținut dintre toți cei întâlniți de mine, așa după cum toată lumea a observat. Unde mai pui că, deși ai plecat la drum vara (iunie-iulie cum am făcut și eu), vremea poate fi destul de capricioasă și poți avea parte de o dimineață de 80C, cu sau fără vânt, urmat sau însoțit sau nu de ploaie, pentru ca apoi să ai parte de caniculă în toată regula tot restul zilei și, dacă alegi să mergi mai mult decât ai preconizat inițial, vei pierde timp pentru a-ți recupera avuția.

Pot spune cu mâna pe inimă că acesta a fost aproape singurul lucru bun și corect pe care l-am făcut încă de la început. Am avut cel mai ușor rucsac dintre toți cei întâlniți de mine pe cale (și dintre cei întâlniți de aceștia) și de care chiar s-a mirat toată lumea, cum spuneam. Le-am explicat că fiind mai rotunjor (cam plecat cu 100 Kg greutate…deci cam grăsuț, ce s-o mai dăm pe după cireș…bine domn’e, eram de-a dreptul gras și cu o burtă cât un pepene din ăla mare de 15 Kg, e bine?) eu deja car în față cam de două ori, dacă nu mai mult, decât am agățat în spate, așa că a trebuit să mă orientez spre bucuria și ușurarea spatelui, gleznelor, genunchilor și platfusului pe care-l port din naștere, dar care nu pot spune că m-a deranjat prea tare până acum (m-a lăsat în pace să prestez chiar și stagiul militar obligatoriu).

Iată de ce ai nevoiedacă vrei să ai la tine când pleci de acasă maximum 4,5 Kg cu tot cu rucsac… la care vei adăuga la locul faptei niscai apă și păpică:

  OBIECT Buc.  OBSERVAȚII
1. Rucsac de maximum 30 L  1

Atenție să fie din avela ușor, cu deschidere completă nu doar verticală și cât mai bine compartimentat. Trebuie probat să se așeze bine pe umeri și șolduri.

Mai mare de 30 litri este complet inutil și vei fi tentat să îndeși în el chestii deloc necesare de care te vei descotorosi cu prima ocazie cu părerea de rău că ai cheltuit banii de pomană. Am văzut o grămadă de lucruri nou-nouțe abandonate pe marginea drumului, inclusiv un adăpost de ploaie/soare de pe care abia se scosese eticheta ( și când mă gândesc că am fost tentat și eu de unul din acestea într-un magazin din Constanța).

Mai mult decât atât, cele de maximum 30 L are toate șansele să fie considerat bagaj de mână și nu va genera costuri suplimentare la biletul de avion (bagajul de cală costă extra) dacă vei fi atent și la dimensiunile lui (verifică pe websiteul companiilor aeriene cu care vei zbura înainte să-l cumperi).

2. Pantofi pentru drumeție  1

Soția mea a râs de mine că am tot probat încălțări mai bine de 3 ore până am ales una pe care să o simt bine în picioare.

Am cumpărat cea mai urâtă și mai ieftină pereche de pantofi din viața mea, dar s-au dovedit a fi cele mai bine petrecute 3 ore vreodată. Deși am plecat cu încălțăminte nouă (am purtat-o doar 2-3 zile înainte de plecare și doar pentru puțin timp), s-a dovedit a fi ceea ce îmi trebuia … și m-am mai și întors cu ea întreagă, pentru ca după două săptamâni de la revenire să mă cațăr cu ea și prin Munții Apuseni un pic.

Vara nu prea ai nevoie de bocanci, ci de pantofi de drumeție care să permită piciorului să respire cât mai mult și să rămână uscat cât mai mult timp. De asemenea, trebuie să stea cât mai bine fixați în jurul sau sub glezne pentru ca pietricele să nu pătrundă înăuntru. 

Picioare ude sau pietricele în talpă însemnă niște monstruozități de bășici din care am văzut o grămadă, dar de care am fost ferit, spre norocul meu.

3. Tricouri cu mânecă scurtă  2

Deși fan declarat al bumbacului, am dat o șansă noilor materiale sintetice care au dovedit că se comportă excelent la contactul cu pielea: nu miros atât de urât după transpirația abundentă, inevitabilă după efortul depus, sunt mai rezistente, se usucă mult mai repede și sunt, de asemenea, mult mai ușoare decât celelalte. 

Tot echipamentul, fără excepție, de care fac vorbire mai jos este din asemenea material, se găsește în orice magazin cu profil sportiv și, dacă ești atent de unde cumperi, sunt și foarte ieftine.

4. Tricou cu mânecă lungă  1 Foarte util în Mesetas când soarele îți arde pielea ca toasterul.
5. Polar 1 Foarte călduros în diminețile sau serile reci, bun de purtat direct peste tricou.
6. Pantalon scurt  1 Foarte util, mai ales pentru perioada de relaxare de după o zi de mers.
7. Pantalon lung  1-2 Din cel cu fermoare deasupra genunchiului care se poate face și el scurt la nevoie după ce-i scoți “picioarele” … și va fi nevoie. Eventual, poți să iei cu tine două perechi, una dintre ele în locul pantalonilor scurți simpli de la punctul 6.
8. Geacă impermeabilă 1 Nu recomand DELOC pelerina de ploaie sau poncho. S-a dovedit a fi incomodă, și se desface când ți-e lumea mai dragă …
9. Invelitoare impermeabilă pentru rucsac  1 Împreună cu geaca de ploaie face echipă perfectă. Ambele te vor ține pe tine și conținutul rucsacului tău cald și uscat la nevoie … și va fi nevoie indiferent de intervalul de timp ales. Am prins cam 6-7 zile de ploaie, iar intr-o zi m-a plouat de 4 ori consecutiv … in iunie.
10. Sac de dormit ultra ușor  1 Cântărește în jur de 7-800 grame și este oarecum opțional. Eu nu am avut, dar am cam dârdâit 5-6 nopți în care am dormit în Albergue municipale, care nu prea au pături ( Roncesvalles, Xunta de Galicia și altele), dar m-am învelit cu geaca și prosopul parțial uscat. Nu recomand. Nu se moare din atât, nici n-am răcit deloc, dar eram cam șifonat dimineața pentru că nu m-am odihnit prea bine.
11. Prosop pentru natație  2 Foarte ușor, absoarbe foarte repede apa și se usucă mult mai repede decât cele clasice. Ai nevoie de unul mare pentru duș și unul mic pentru față și mâini.
12. Șosete pentru drumeție  3-4 Foarte utile datorită materialului și cusăturilor speciale pentru a proteja picioarele de bășici, care sunt oarecum inevitabile, dar contează și cât de dese sau de cât de mari vor fi acestea. Eu am avut parte de doar 2-3 tot drumul … și acelea mici și tratate imediat (sparte, dezinfectate și acoperite cu Compeed) nu mi-au creat probleme serioase.
13. Lenjerie intimă 2-3 Am avut două perechi la mine (plus una pe mine), care au fost spălate zilnic ca și celelalte, dar au fost și zile când era prea cald să fie purtate, având în vedere că șorturile bărbătești au deja un suspensor… Unde mai pui ca fără … ai parte de o ventilație mult mai eficientă. Îmi pare rău pentru fete.
14. Pijamale 1 Nu sunt absolut necesare și pot fi înlocuite cu succes de pantalonii scurți și tricoul pe care intenționai oricum să le porti a doua zi. Așa ești gata îmbrăcat de plecare și nu mai răscolești rucsacul dimineața. Eu am avut la mine un pantalon scurt și un tricou de bumbac, care până la urmă au intrat în circuit ca al treilea echipament … în zilele în care mi-a fost prea greu să spăl.
15. Șapcă 1 Foarte utilă în hârjoana cu razele soarelui. Recomand una din aceea care protejează ceafa (gen Legiunea Franceză), care pentru mine s-a dovedit excelentă mai tot timpul, nu doar în Mesetas.
16. Papuci  1  Sigur nu vrei să faci duș în picioarele goale. Pot fi înlocuiți de sandale din cele de plastic cu uscare rapidă.
17. Sandale 1 Am avut o pereche cu gândul că voi merge cu ele când este foarte cald. Am mers jumătate de zi și, plictisit de câte ori a fost nevoie să scot pietricelele din ea, am sfârșit prin a o folosi doar seara când ieșeam la masă sau la plimbare. Dacă ai din cele de plastic cu uscare rapidă poți renunța la papuci și le poți folosi și la duș.
18. Doftoriceli diverse    Aici ar intra un set de cusut, leucoplast, plasturi sterili și cremă de protecție solară- atenție să nu depășească 100 ml (cantitatea maximă admisă la controlul de securitate de la aeroport. Setul de cusut (Sewing kit) va fi necesar pentru tratat bășicile mai mult decât pentru reparat haine. Plasturii sub toate formele si celebrul leucoplast nu trebuie să lipsească. Ori de câte ori simți o jenă, o bășică, oricât de mică sau doar în devenire, poți aplica un leucoplast și, până când tălpile tale se vor fi obișnuit cu noua situație, vei scăpa de bășici sau măcar de o bună parte din ele.
19. Dopuri de urechi, iPod sau mp3 etc. 1-2 Cei care vor locui la comun în Albergue și care vor să reușească să închidă ochii noaptea TREBUIE să aibă măcar una dintre variante disponibilă. “Concertele” nocturne sunt, de regulă, atât de puternice și de profunde, în preajma atâtor oameni atât de obosiți, încât lipsa obiectelor menționate poate cauza un deranj major. Ah, să nu uit. Dacă știați despre voi că nu sforăiți, vă rog să uitati informația. Toată lumea sforăie, inclusiv și uneori și cei ce se plâng de sforăitul altora.
20. Ochelari de soare 1  E musai să ai unii buni cu tine.
21. Igiena personală   Periuță și pastă de dinți, șampon, săpun și alte chestiuni pe care le considerați necesare în funcție de preferințe sau sex. Atenție la lichide pe avion ( flacoane de maximum 100 ml)! Săpunul solid este un must have pentru a-l folosi zilnic la haine, dar toate cele necesare se pot găsi și în orice cătun, oricum. Nu aș recomanda niciun fel de parfum sau after shave pentru că va atrage negreșit atenția a tot ce înseamnă musculițe, țânțari sau alte insecte dornice oricum să-ți intre în nas, gură sau chiar ochi. Așa că pe domni îi invit să se gandească bine dacă vor să se bărbierească, iar doamnele și domnișoarele vor fi oricum drăguțe de la mama natură și fără parfumuri sau machiaje, care oricum nu se prea potrivesc cu situația și care nu vor rezista nici măcar o oră.
22. Bidon pentru apă sau Camelback  1 Eu am preferat să am un bidon de aluminiu de 700 ml (la care să adăugați și învelitoarea exterioară care să protejeze conținutul de razele soarelui dacă nu vreți să vă clocească apa în bidon cum am pățit eu în Mesetas… dacă aveam un pliculeț de ceai ieșea o infuzie perfectă la cât de caldă era apa) agățat de rucsac la îndemână și două sticle de jumătate de litru în rucsac la “umbră” din care alimentam  bidonul când se golea. Din păcate, deși mai comod de cărat Camelul, mie nu îmi place deloc gustul pe care-l capătă apa la scurtă vreme după ce este depozitată în el, dar și asta este una dintre multele alegeri personale pe care va trebui să le faceți mai tot timpul pe Camino.
23. Băț pentru selfies  1 N-am avut și mi s-au cam lungit mâinile. Pe Camino vei avea mult material de fotografiat, dar și mult de mers, așa că eu am folosit doar telefonul din dotare și n-am mai cărat și o cameră foto după mine. Poate un GoPro sau ceva similar nu ar strica totuși. Mă mai gândesc până la următoarea aventură de genul acesta… mai ales după ce fac monetarul.
24.

Bețe telescopice

(walking poles)

2 Nu se pot căra în bagajul de mână pe avion. Se cumpără din St.Jean de Pied de Port sau , mai greu de găsit ce-i drept, de undeva de pe drum cu 15-25 Euro/bucata în funcție de modelul ales și buget.
25. Briceag

tip Swiss Army 

1 De asemenea, nu se poate căra la bagajul de mînă în avion din motive de securitate și se cumpără din St.Jean de Pied de Port. Foarte utile forfecuța, penseta, scobitoarea și celelalte ustensile pe care le conține. Cu el îti tai pâinea și cele trebuincioase pachetului cu mâncare pentru drum … care e musai să existe. Efortul depus va cere calorii chiar și celor obișnuiți să mănânce din joi în Paște. Cu forfecuța îți vei tăia unghiile mult mai des decât o faci acasă daca nu vrei să te trezești cu răni, vei tăia pielea de pe bășici etc. Cu celelalte ustensile vei face la nevoie diverse reparații necesare la echipament.

Cam asta ar fi tot despre echipament, dar umează și alte articole despre chestiuni de altă natură decât cea strict organizatorică.

Buen Camino, peregrino!

0 thoughts on “Echipament pentru Camino-LISTA COMPLETĂ

  1. Buna! Multumim foarte mult pentru articol, foarte util! Voi tine cont de lista pentru ca imi doresc si eu foarte mult cel mai usor rucsac:) Imi poti da te rog un link cu incaltamintea? As vrea sa vad exact modelul pentru ca sunt si eu nehotarata asupra incaltamintei. Multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *