Cu sau fără bețe pe Camino

Distribuie articolul pe:

Cu sau fără bețe de drumeție (walking poles) pe El Camino?… aceasta-i întrebarea. Sau să-mi cumpăr un toiag “tradițional” de pelerin?

Știu că nu este tocmai elegant să răspunzi la o întrebare cu altă întrebare, dar, de această dată, se poate face o excepție din motive pur practice. Întrebarea mea este următoarea: Când ați mers la munte, prin tabere sau excursii prin munții patriei, ați simțit nevoia ca la urcare sau coborâre să luați în mână un băț sau o creangă de prin pădure ca să vă ajutați de ea?

Dacă răspunsul este afirmativ, atunci sunt convins că aveți neapărată nevoie de așa ceva.

Dacă răspunsul este negativ, atunci aveți toate șansele să vă descurcați și fără ele, deși nu aș putea oferi un pronostic de 100%, urmând să vă lămuriți mai bine pe parcurs.

 

Bețe de aluminiu sau carbon ori toiagul “tradițional” ?

Toiagul îl puteți găsi în nenumărate variante începând de pe la 3 Euro, doar că trebuie să aveți în vedere faptul că nu este deloc flexibil, imposibil de reglat în funcție de necesități și considerabil mai greu decâ bețele. Încă o alegere pe care trebuie s-o faceți singuri.

Indiferent de cele afirmate mai sus, aveți posibilitatea să amânați această decizie până în Zubiri (cam 46 Km și două zile de mers de St.Jean Pied de Port) unde veți găsi singurul magazin care vinde așa ceva până la Pamplona.

Ce pot afirma cu certitudine este că pe mine m-au ajutat enorm și au preluat mult din greutatea proprie+rucsac și presiunea exercitată de acestea asupra tălpilor, gleznelor și genunchilor în timpul mersului, precum și la urcatul și coborâtul pantelor, uneori de-a dreptul pieptișe, pe care a trebuit să-mi car fizicul (deloc silfid cum spuneam mai devreme aici). Le-am folosit cu plăcere la urcat, coborât și chiar si pe drum drept din motivele expuse mai sus și chiar și pentru faptul că întroduceau un element nou și foarte util: ritmul. Cine a parcurs deja Camino sau care obișnuiește să facă drumeții înțelege mai bine importanța ritmului în economia mersului pe jos.

Mi-a intrat atât de bine în sânge, încât acum urechea mea prinde zgomotul propriilor pași, iar creierul comandă picioarelor ritmul optim de deplasare.

Din SJPDP am cumpărat un singur băț telescopic de aluminiu (16 Euro) de care m-am folosit o parte din drum și am constatat că mă ajută, dar, din cauza faptului că era unul singur, m-a și încurcat un pic pentru că, dezechilibrat fiind, mi-a produs niște dureri în omoplatul de pe partea în care-l foloseam cu precădere. Așa că, dacă hotărâți că veți utiliza, aveți grijă să fie două !

În primele 2 zile nu mi-a apărut această durere, iar când aceasta s-a manifestat nu am reușit să mai găsesc să cumpăr pentru că, dimineața devreme, când îi șade bine pelerinului să se pornească pe drum, totul este închis, iar când ajunge este de regulă după ora 2 după amiază când toată Spania își face siesta, la propriu, până cel puțin la ora 18, iar tu  poți fi prea obosit sau prea departe de magazinul cu pricina, ca să nu mai spun că în sate șansele să găsești așa ceva sunt foarte apropiate de zero.

 

Deci, dacă v-ați lămurit că vă sunt necesare, bețele trebuie să fie utilizate în mod corect.

Trebuie reglate până la înălțimea care va face ca brațele dumneavoastră să facă un unghi de 900 cu corpul in poziție verticală.

Curelușele nu sunt plasate acolo doar pentru a nu pierde bețele pe drum, ci trebuie și ele strânse pe încheietura mâinii astfel încât să ofere un punct de sprijin suplimentar.

La urcușuri, bețele pot fi scurtate astfel încât să va puteți trage în sus corpul cu ele, ajutat de brațe. Nu vă fie teamă că se rup, din experiența proprie vă spun că sunt foarte rezistente.

La coborâri, pot fi lungite un pic pentru a putea oferi un punct de sprijin ușor depărtat de corp sau daca e nevoie să săriți un pic peste un bolovan mai mare sau să ocoliți o porțiune cu pietriș alunecos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *