Cel mai bun anotimp pentru a parcurge El Camino

Distribuie articolul pe:

Care este cel mai bun anotimp? Bună întrebare, dar la care nu se prea poate răspunde cu certitudine. De la an la an, ca și în România sau oriunde altundeva, schimbările climatice și-au pus amprenta, după cum și chestiuni de preferințe personale pot afecta major decizia. Îți plac sau nu răcoarea/frigul, vîntul, ploaia, canicula? Alegi în funcție de preferințe. Am cunoscut o norvegiancă, Ann-May, care iubea de-a dreptul căldura și piscinele montate la soare … cât mai mult soare, în timp ce eu asteptam să treacă de ora 7 p.m. pentru a mă scălda fără să fac insolație.

Decizii, decizii si iar decizii peste decizii. Da, trebuie să vă obișnuiți cu asta și să vă asumați decizia luată. Știu că majoritatea dintre noi ar prefera să parcurgă întreaga distanță la temperaturi de 22-250C, pe vreme senină, fără ploi, vânt sau caniculă. Având în vedere distanța de parcurs în spațiu (cca. 800 Km) și timp (mai mult de o lună de zile), trebuie să vă obișnuiți încă de acasă cu gândul că de așa ceva nu veți avea parte prea des, indiferent de anotimpul ales.

Eu am parcurs Camino Francés între 3 iunie și 7 iulie 2016. Dacă faceți o mică cercetare pe internet veți vedea tot atâtea opinii diferite câte postări sunt. Și nimeni nu minte pentru că fiecare își publică propria experiență care a fost valabilă doar în anul respectiv. Teoretic am ales să parcurg distanța vara(iunie-iulie) și să fie cam cald (doar călduț după unele website-uri). In realitate până și în Mesetas (vestită pentru temperaturile ridicate și clima uscată, aproape deșertică) dimineața și noaptea am cam dârdâit de frig (8-100C), pentru ca în miezul zilei să se instaleze canicula și uneori a și plouat.

Peste Pirinei, pe 3 iunie a fost senin și soare puternic care mi-a cam ars pielea și abia spre seară s-a răcorit și s-a lăsat ceața, dar cei care pe 4 iunie au traversat Pirineii povesteau că au prins ploaie, frig și ceață care i-a pătruns până la oase și nici n-au putut să vadă nimic din minunata priveliște pentru care au ales traseul mai dificil peste munți, în locul celui mult mai ușor, dar teoretic mai plictisitor de ocolire a masivului.

Cred că cel mai cinstit ar trebui să spunem că primăvara și toamna sunt temperaturile mai scăzute și e cel mai probabil să plouă, după cum în iunie, iulie și august sunt șanse de ploaie mai scăzute și temperaturi mult mai ridicate. De asemenea, vara va fi mult mai aglomerat decît în restul anului și dacă în iunie este totuși acceptabil, în iulie și august toată lumea este pe Camino, mai ales grupuri de copii sau studenți din Spania (masiv) sau de oriunde din lume (am întâlnit un grup destul de mare de la Universitatea din Michigan) și mai ales începând cu Sarria, orășelul aflat la 114 Km de Santiago și din care pornesc toți cei ce doresc să parcurgă distanța minimă pentru a obține râvnita Compostela. Asta înseamnă nu numai gălăgie, dar și șanse reduse de a găsi un loc de cazare ieftin fără o rezervare prealabilă (acolo unde este permisă rezervarea-cu siguranță nu în Albergue municipale care sunt cele mai ieftine și care funcționează doar după principiul primului sosit). Eu am ales să trăiesc periculos și, cu excepția Sarriei nu am făcut deloc rezervări, deși Robert (un austriac foarte atletic) care parcurgea lesne în jur de 35 Km zilnic a avut surpriza ca într-o zi, să fie nevoit să mai parcurgă încă zece Km suplimentari pentru că nu a găsit cazare acolo unde își propusese să înnopteze și nici în satul următor. Eu am pățit-o în Burgos, orașul cu cele mai puține locuri de cazare pentru pelerini (sub 250).

Se știe că, de regulă, iarna va fi foarte frig, potecile vor fi acoperite cu zăpadă și vântul va fi foarte pătrunzător, pentru restul anotimpurilor singura regulă este că nu se poate defini o regulă. Ca să nu mai spun că fiecare traseu din cele enumerate are particularitățile sale. Ia o decizie cu privire la momentul în care vrei să pleci și la drum. Prea multe socoteli strică și cheful și curajul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *