Cea mai bună cafea din lume

Distribuie articolul pe:

Doamna C. intră discret, pentru cine știe a câta oară, în biroul meu pentru a înlocui ceașca de cafea goală cu una proaspătă și aburindă. Mă amuză și acum șocul pe care i l-am produs atunci când i-am zis că poate să-mi găsescă o cană mare și să mi-o umple… ca să nu mai facă atâtea drumuri cu o ceașcă la un băutor de cafea în neștire. A insistat să vină să înlocuiască ceașca la intervale regulate și nu am avut puterea de a o contrazice.

Doamna C.

De atunci, doamna C. își face discreta apariție cu o ceașcă de cafea aburindă la câteva minute (nu mai mult de 2-3) după ce am sorbit ultima înghițitură din ceașca precedentă. N-am înțeles niciodată cum făcea să știe cu atâta precizie când mi se golea ceașca. Am observat că se străduiește să fie cât mai discetă și încerc să mă prefac că nu am sesizat apariția, dar, de cele mai multe ori, nu reușesc să-mi rețin “mulțumescul”.

În vremea aceea beam cam 5-7 căni de cafea zilnic. Prima cafea mi-o făceam singur dimineața. Eram în faza în care nu mi se deschideau ochii până nu goleam prima cană. Toate astea până am gustat cafeaua Doamnei C. De atunci, preferam să merg un pic mai devreme la birou, conducând cu ochii abia mijiți, pentru ca prima cafea să fie cea preparată de acea doamnă misterioasă, care nu-și arăta niciodată vârsta, întodeauna într-o ținută impecabilă și cu o postură elegantă.

Cafea de fițe

Tot timpul am bănuit că, având în vedere profilul companiei, totul avea legătură cu marca de cafea folosită și mă gândeam la moduri necunoscute mie de preparare a acestui brand, pe care eu îl bănuiam special și de mare fiță, eventual de negăsit pe piața românească a vremii.

Atunci n-am întrebat de jenă despre ce marcă de cafea este vorba și nici despre modul de preparare, dar, cum savoarea acelei cafele nu mi-a ieșit din minte, după câțiva ani, am întrebat o fostă colegă despre misterul cafelei preparate de Doamna C. După ce și-a potolit hohotele de râs, care au durat câteva minute, misterul a fost dezvăluit.

Băusem o grămadă de vreme cea mai bună cafea din lume, făcută din cea mai ieftină cafea de pe piața românească, preparată la cel mai obișnuit aparat, pe care eu îl cam evitam atunci și-l evit și acum: filtrul de cafea. Și am mai aflat că doar mie mi se părea cea mai bună cafea din lume.

În așteptare cu sacul la pomul lăudat

Așadar, am cumpărat o punguță din acea ieftină și comună marcă de cafea (aceeași cu cea utilizată de Doamna C.) și am găsit în casă un filtru de cafea abandonat cu mulți ani în urmă. Am curățat bine filtrul, am folosit proporțiile descrise de colega de care am făcut vorbire mai înainte și am pornit “utilajul” cu mari speranțe că voi savura din nou cea mai bună cafea din lume, după care tânjisem atâta amar de vreme.

Dacă vă așteptați să vă spun câtă fericire mi-a inundat papilele gustative după atâta așteptare… urmează să fiți măcar tot atât de dezamăgiți precum am fost eu. O porcărie mai mare cred că am mai băut doar o dată-n viață. Inutil să precizez că lichidul a ajuns la chiuvetă, iar restul de cafea măcinată în coșul de gunoi.

“Ingredientul” principal

Respectasem proporțiile și metoda de “fabricație”, dar mi-a trebuit ceva vreme să pricep ce lipsea din tot acest aranjament, aparent minuțios pregătit. Mi-a trebuit vreme să pricep că nu este suficient să ai același echipament, aceeași marcă de cafea, pe care s-o combini în aceleași proporții cu apă și cu ceva zahăr. Din acestă rețetă lipsea exact “ingredientul” cel mai important: Doamna C. nu “descântase” amestecul cu pricina, care, fără această atingere, s-a rezumat a fi doar o fiertură lipsită de savoare și valoare.

Am mai experimentat asta o dată, la un alt loc de muncă, doar că acolo contextul era diferit. Cafeaua era descântată mai ales după procesul de producție, la un pahar de vorbă de calitate, dar fără misterul mărcii cafelei sau ingredientelor folosite. Aceasta chiar a fost cafeaua care mi-a amintit de cea preparată de doamna C.

Așa am înțeles de ce rețetele pregătite de bunica, mama sau mătușa Maria rămân cele mai bune din lume și că nici cel mai bun bucătar de le-ar copia, niciodată nu-i vor ieși la fel de gustoase ca lor.

Tot așa cum cel mai bun barista nu va fi capabil să prepare o cafea măcar la fel de bună ca Doamna C., care prepara cea mai bună cafea din lume… doar pentru mine.

P.S. Pentru toate doamnele pomenite aici, totă prețuirea și recunoștința mea nu știu dacă sunt de ajuns.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *