Când ticălosul îi dă prostului aripi

Distribuie articolul pe:

Ticălosul este, conform DEX, cel în stare să comită fapte nedemne, netrebnic, abject, mârșav, nemernic, josnic, infam. Ticălosul nu este un prost, așa că are nevoie de o armată care să-i impună mârșăviile, că doar nu-i prost șă-și riște propria piele. Soldatul perfect al armatei ticălosului este prostul, care, tot conform DEX, este cel lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte, nătărău, nerod, tont, prostănac.

În trecut, prostul știa că e ceva în neregulă cu el. Mai încerca el să iasă fraudulos din pluton, dar, în general, își știa bine locul și cunoștea consecințele tentativei de evadare. Prostul nu era nici greu de recunoscut, nici greu de convins că e prost.

Pentru a-l convinge pe prost să părăsească confortul lumii sale mărginite, ticălosul i-a creat noi orizonturi. Mai întâi l-a convins (relativ ușor) că nu e prost ci doar altfel, o ființă specială, care merită toată stima și mândria.

Ticălosul a eliminat competiția pentru ca prostului să-i fie înlăturat disconfortul. Notele au fost înlocuite de calificative pentru ca mai apoi tot prostul să aibă acces la o diplomă… de participare măcar. Diploma de participare a devenit în scurt timp diplomă de licență, master sau doctorat.

Prostul cu aripi se crede Batman

Nu vă e dor de vremurile în care prostul scria în Autobiografie (echivalentul CV-ului de astăzi), în dreptul studiilor, 8-10 clase plus școala vieții, la care adăuga maximum permisul (carnetul) de conducere?

Aripile prostului sunt periculoase doar pentru ceilalți, nu și pentru prost, care se crede Batman. Sunt imposibil de demontat pentru că, spre deosebire de Icar, prostul bâjbâie în întunericul minții sale și nu se va afla niciodată în pericolul apropierii de soare.

Întodeauna au existat și proști ambițioși, dar parcă nu erau destui ticăloși care să le insufle curaj și speranță, care să le dea aripi. Nu știm cu certitudine dacă ticăloșii s-au înmulțit, dar, cu siguranță, și-au rafinat metodele și înmulțit mijloacele.

Ne pierdem vremea luptându-ne cu tot felul de proști, cu sau fără diplome, în loc să ne concentrăm efortul pe ticăloșii care ne-au infestat școlile, universitățile, viața politică, administrația, cultura, știința și pentru care nu s-a găsit niciun deștept să fabrice niciun vaccin.

P.S. “Citește și dă mai departe!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *