Camino Francés – siesta și fiesta

Distribuie articolul pe:

În Spania doar trenurile, avioanele și autobuzele își pot permite să întârzie uneori, dar am descoperit două constante de neclintit: fiesta și siesta, care nu te vor dezamăgi niciodată pentru că nu vor întârzia nicio secundă.

Siesta

Siesta, de-a lungul Camino Francés, are loc între 2 și 6 după amiaza (cel puțin) cu precizie de ceasornic (ora 2 pm, dar 6 poate deveni 7 și chiar 8). Magazinele de orice fel vor fi închise și poate doar un bar la care poti comanda ceva de mâncare sau de băut poate fi găsit deschis. Fără a avea legătură cu siesta (cred), dar bine de știut, duminica, în localitățile mici, e totul închis, cu excepția barurilor. N-ai de unde cumpăra măcar o pâine.

Fiesta

Fiesta spaniolă are și ea timingul ei pe care nimeni și nimic nu-l poate deregla. Nu am avut noroc să prind o mare fiesta în plină desfășurare, ci doar câteva pregătiri pentru fiesta ce urma în doar câteva zile, care mi-au creat o imagine despre petrecerea efervescentă și bucuria ce urma să cuprindă curând viața comunității respective (mai multe fotografii și filmulețe vor fi postate în curând în Jurnalul unui pelerin).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9srhMZXASs4]

De la concerte de stradă și fanfare, la curse de tauri, cai sau sărbători ale diverselor recolte … tot ce aduce veselie participanților din toată lumea este permis.  Dar cum călătorului îi șade bine cu drumul, am lăsat toate acestea în urmă bucurându-mă pentru bucuria lor viitoare.

Fiestas de-a lungul Camino de Santiago

Februarie sau Martie: Festivalul Brânzei în Arzua… excelentă brânză!

Martie: Carnaval Antic și Bătaie cu Făină în Laza (Oursense)

Aprilie:

 • Festivalul Pâinii și al Brânzei în Sahagún
 • Festivalul Brânzei în O Cerebreiro

Aprilie sau Mai: Săptămâna Sfântă (cea mai importantă sărbătoare de Paște) în Feroll și Sevilla

Mai: Festa do Maio în Villafranca del Bierzo

Mai sau Iunie: Corpus Christi se sărbătorește în toată Spania imediat după Rusalii (deci datele se schimbă în funcție de cum se stabilește Paștele)

Iulie:

 • Cursa de tauri de la Pamplona de San Fermín
 • San Cristobo Festival în Palas de Rei
 • 25 iulie, Sărbătoarea Sfântului Iacob în Santiago de Compostela. Concerte gratuite, focuri de artificii și posibilitatea explorării culturii Galego (dansuri și muzică tradițională, tradiții culinare etc.) precum și indulgențe papale special îi așteaptă aici pe pelerinii care ajung chiar de ziua Sf.Iacob.

August:

 • Estella Festival – Estella/Lizarra – la început de august
 • Santa Marta Festival în Astorga – sfârșit de august
 • San Zoilo Festival în Carrión de los Condes– sfârșit de august

Septembrie:

 • Fiesta de la Vendimia Riojana în Logroño, Sărbătoarea Recoltei(a strugurilor mai exact) din celebra zonă viticolă La Rioja din ale cărei vinuri am gustat cu plăcere.
 • Romaria Virxe do Cebreiro, dedicată Sfintei Patroane a O Cebreiro
 • Fiestas de la Encina în Ponferrada, cel mai mare festival anual al orașului

Octombrie:

 • San Froilán în Lugo, unul dintre cele mai iubite festivaluri ale recoltei din Galiția
 • 12 octombrie, Dia de la Hispanidad sau Columbus Day, ziua națională a Spaniei

Sunt multe alte sărbători (practic, ca și la noi, fiecare sătuc are una), dar acestea sunt cele mai populare și care, sunt sigur, că-ți vor plăcea dacă te afli în locul potrivit, la momentul potrivit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *