Camino de Santiago

Distribuie articolul pe:

Camino de Santiago (El Camino, The Way, Calea (cum am putea s-o numim noi românii) este cel mai lung, vechi (peste 1,000 de ani) și mai inspirațional drum din lume (declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, introdus în 1993 în World Heritage List), pe care sute de mii de de pelerini, exploratori sau pur și simplu pasionați de mersul pe jos, indiferent de vârstă, sex, rasă, religie (sau chiar atei declarați) aleg să-l parcurgă din motive atât de diverse, încât au fost realizate cărți și statistici care încearcă să le descrie sau să le cuprindă.

Din diverse surse, Biserică (practicanții religiei catolice aud despre asta la biserică, fiind unul dintre cele trei mari pelerinaje: la Roma, la Ierusalim și acesta la Santiago de Compostela), din cărți: Paulo Coelho (Jurnalul unui mag) sau Shirley Mclaine (The Camino: A Journey of the Spirit), în urma exemplului unor celebrități (Josemaria Escriva, fondatorul organizaţiei Opus Dei, actualul rege al Spaniei pe când era doar principe moștenitor al tronului, actorul Antony Quinn etc.), oamenii află despre acest pelerinaj, această călătorie sau cum vreți s-o numiți și, parte dintre ei (peste 250,000 au primit Compostela-certificatul care atestă parcurgerea a minimum 100 Km pe jos, 200 Km cu bicicleta sau călare- în 2015 de exemplu), răspund chemării resorturilor interioare declanșate de această informație.

Când m-am hotărât să nu mai amân această provocare, de care auzisem de ceva ani și despre care încercasem să aflu cât mai multe în faza de pregătire a “expediției”, am constatat că informația disponibilă (inclusiv cea în limba engleză) este veche sau nu acoperă necesitățile unui călător est-european și este aproape inexistentă în limba română (un frumos grup de facebook, niște vechi articole din ziar, niște postări pe bloguri …). O grămadă de chestiuni practice erau neacoperite cum ar fi ce rute de avion să alegi (pentru care am făcut zeci de simulări cel puțin) și am pierdut multe ore de calcule și căutări pentru a o găsi pe cea mai eficientă d.p.d.v. timp/costuri pentru a ajunge cât mai aproape de punctul de plecare St.Jean Pied de Port, la care nu este chiar așa de lesne de ajuns dacă vii din estul Europei, ca noi Românii de exemplu. Apoi mai sunt mulțime de întrebări legate de echipamentul necesar, cazare, masă, costuri ș.a.m.d. care-și vor căuta răspunsul atunci când deja ești aproape hotărât să pornești la drum.

Așa am ajuns la concluzia că nu ar fi rău ca toate aceste informații să ajungă la cei interesați de la cineva care a trăit această experiență în mod direct. Așa cum am învățat pe El Camino, am decis să împărtășesc celor interesați toate informațiile în posesia cărora am ajuns parcurgând eu însumi Camino Francés, pornind pe 3 iunie  din St.Jean Pied de Port și ajungând (în mod miraculos) pe 7 iulie la Santiago de Compostela.

De ce în mod miraculos? Păi, pentru că, la doar 1,70 m înălțime, la plecare cântăream în jur de 100 Kg (cam cu 20-25 Kg mai mult decât ar fi normal). Pentru că, la cei aproape cei 44 de ani ai mei, niciodată nu am am mai mers pe jos mai mult de 10-15 Km (și asta nu mai mult de 2-3 ori în viață). Pentru că am plecat să parcurg un drum de aproximativ 40 de zile în care m-am angajat față de mine însumi să străbat în medie ceva mai mult de 20 de Km zilnic fără niciun fel de pregătire fizică prealabilă, deși era evident că direct de pe canapeaua din fața televizorului cu singurul exercițiu fizic ridicarea, coborârea și butonarea telecomenzii numai ușor nu avea să fie … și așa a fost și încă ceva peste. Doar că am auzit cumva chemarea și fiind între joburi am conștientizat faptul că este foarte posibil ca atâta timp la dispoziție pentru a parcuge El Camino s-ar putea să nu mai prind niciodată până la pensie … așa că mi-am luat inima-n dinți și într-o săptămână de la luarea fermă a deciziei străbăteam deja prima etapă a lungului drum prin munți, văi, dealuri, peste râuri și prin celebrul Mesetas spaniol, pe vânt, ceață, ploaie sau caniculă luate separat, grupate două câte două sau chiar și toate în aceeași zi, timp de 36 de zile, mergând pe jos între 11 și 30 Km zilnic, timp de 6-14 ore pe zi.

Trebuie să fii catolic pentru a străbate El Camino?

Cu siguranță nu este musai să fii catolic sau nici măcar religios în vreun fel pentru a străbate El Camino. Am întâlnit pe Cale oameni de toate vârstele, sexele, culorile și practicile religioase sau fără niciun fel de apartenență religioasă și asta nu a incomodat pe nimeni: preoți, călugărițe sau hospitaleros și, cu atât mai puțin, pe pelerini între ei. Acolo ești un pelerin pornit pe Cale și atât. De ce, cum și în ce fel te privește personal și poți alege să dezvălui atât cât dorești sau nimic fără a schimba ceva din atitudinea celorlalți față de tine. De altfel, vei constata că aceasta este cam singura intimitate care-ți va rămâne(repet, dacă așa alegi) pe Calea Sfântului Iacob după ce vei dormi în Albergue (hosteluri pentru pelerini la care trebuie să prezinți Credencial del Peregrino, primit în localitatea de unde începi El Camino, pentru a fi cazat) în aceeași cameră cu 4-6-8-20-100 de alți pelerini și alături de care vei împărți o cină sau apa mâine pe drum sau niciodată pentru că fiecare va avea ritmul lui de mers sau accidentele și suferințele lui care-l vor încetini și atunci vei trece pe lângă el, de multe ori fără să-ți dai seama, drept pentru care nu știi niciodată pe care dintre ei îi vei mai revedea vreodată sau cât de des.

Un strop de istorie

In traducere, El Camino de Santiago inseamnă drumul Sfântului Iacob și este drumul pe care acesta l-a parcurs pe jos în anii 40 d.H., predicând învățăturile lui Hristos în încercarea de a-i converti pe celți la religia creștină.

Acest traseu are totuși origini mai vechi decât religia creștină și era intens folosit de druizii celți care aveau un ritual special în care aceștia traversau toată coasta de nord a Spaniei de astăzi până la Fisterra pe malul oceanului Atlantic, cunoscut în acele vremuri ca Finis Terrae (Sfârșitul Lumii, de fapt sfârșitul lumii cunoscute în acele vremuri când se credea că Pământul este plat).

Odată ajunsi la “Sfârșitul Lumii”, aceștia îsi ardeau o parte din lucrurile personale (obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte) ca simbol al ștergerii trecutului și în speranța construirii unui nou început de la zero, obicei care se păstrează și astăzi printre pelerinii care ajung la farul din Fisterra.

În loc de bun rămas… Buen Camino!

Dar, despre toate acestea și despre multe altele veți citi pe larg în zilele ce urmează. Și, când voi termina de consemnat toate aceste amintiri de pe Camino, vor urma și alte povești, povestiri și informații despre alte locuri din România, America de Nord, Africa, Europa …

Pînă atunci și pentru totdeauna, Buen Camino prin ale vieții sinusoide și nu uitați că pe Camino, ca și în viață, orice suiș are și un coborâș (de regulă foarte abrupt) și că tot ce ai coborât azi, poate mai lin, va trebui să urci la loc sau mai mult mâine negreșit și viceversa.

 

0 thoughts on “Camino de Santiago

  1. Foarte tare experienta. Si eu sunt foarte tentată să mă pornesc cat de repede.
    Într-adevăr prea multe informatii nu se gasesc( vis a vis de calatorul est-european). Am sperat sa le gasesc aici.

  2. Felicitări pentru Pelerinajul pe ,,El camino de Santiago,,, pentru curajul și stăruință de a merge înainte, oricât de greu a fost, dar și pentru talentul de a împărtăși semenilor experiența ta de viață, atât cea exterioară cât și sensibilitatea trăirilor interioare! Am mai citit, povestea ta, acum câțiva ani (deși nu în întregime), acum o recitesc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *