Buget de Camino

Distribuie articolul pe:

A venit vremea să vorbim și despre partea financiară a poveștii, deci depre bani.

În primul rând, vă avertizez că veți avea nevoie de bani cash, deoarece traseul trece mare parte prin cătune pentru care POS-ul sau ATM-ul sunt doar chestii din filmele americane.

Transpot la aeroport: 80 RONx2=160 RON (Constanța-București și retur)

Biletul de avion – 239 de Euro pentru patru zboruri: Otopeni-Bruxelles și Bruxelles-Biarritz la dus, Santiago de Compostela-Londra(STN) și Londra(STN)-Otopeni la întoarcere. L-am cumpărat cu mai puțin de o săptămână înainte de plecare. Poate o planificare mai din timp nu ar strica pentru că ar reduce acest cost cu siguranță.

Citisem cam peste tot că zilnic vei cheltui cam 15-25 de Euro mâncare+cazare. Era adevărat cu 1-2 ani în urmă, cam fals în 2016 când această parte a El Camino a devenit foarte comercială.

La cazare am cam adăugat de fiecare dată cel puțin 2 Euro în plus față de prețurile vehiculate pe situri sau chiar în lista primită de la Biroul prietenilor Camino din St.Jean Pied de Port și care fuseseră valabile în 2015. Am plătit între 8 si 15 Euro/noapte.

Micul dejun– doar Continental (mezeluri, brânzeturi, unt, gem, lapte, cafea, ceai) pentru 3,5-5 Euro, depinde de loc. Pentru o cafea și un croissant vei plăti prin baruri 2-3 Euro.

Meniul de pelerin nu mai era 8-10 Euro ci 10-15 Euro (de două ori am mâncat sub 10 Euro, dar mâncarea a fost gen cantina săracilor și chiar insuficientă). Să nu vă mire dacă în orașele mari gen Burgos, Logrono, Leon etc. veți mânca excellent și sufficient la prețuri mai mici decât prin cătune. În multe locuri meniul era servit doar după orele 18-19.

Mâncarea, fructele, apa etc. sunt la prețuri decente doar în lanțurile mari de supermarketuri (gen Dia, Bila etc.), dar pe care le găsiți doar în orășele sau orașe mari. Prin multitudinea de sate veți găsi mici magazinașe (gen “butic”) fără prețuri afișate și unde vi se va cere 1 Euro/bucată  pentru orice fruct ați dori să cumpărați.

 Începând cu ora 14,00 și până cel puțin la ora 18,00 toate magazinele (cu excepția Dia, Bila etc. acolo unde ele există) vor fi închise pentru celebra siesta spaniolă. Așadar singura soluție vă rămâne barul local unde prețurile sunt cele de mai sus.

Nu am luat de acasă plasturi și leucoplast pentru tălpi și a trebuit să cumpăr Compeed, care pentru mine a fost excellent, dar foarte scump(8-10 Euro/ cutia cu 6 plasturi). Și am cam cumpărat ceva. De asemenea nu mi-am luat nicio cremă de protective solară așa că am cumpărat de acolo Nivea cu 10-11 Euro/ bucată. Și din asta am cam avut nevoie de ceva bucăți.

Bețețe și briceagul le-am cumpărat din St.Jean pentru că nu sunt admise la bordul aeronavelor. Așadar încă 80 de Euro cheltuiți încă de la început.

Țigările, da, recunosc că sunt un vicios de fumător, în jur de 3,5-4 Euro (depinde de brandul preferat). Și dacă preferați să rulați cam tot pe acolo ajungeți cu un tutun decent, foițe ( 1Euro/pachet-care sunt 80 de bani în Romania, filtrele cam tot așa) … ce mai, cam tot pe acolo.

Bani de buzunar: Am plecat cu 1,000 de Euro cash, dar am mai primit de acasă două tranșe a câte 300 de Euro fiecare, deci în total 1,600 de Euro.

În prima jumătate de timp parcurs pe Camino am cheltuit 1,000 de Euro, pentru ca apoi să parcurg cealaltă jumătate cu doar 600 de Euro…devenisem veteran în a vâna chestiile ieftine și bune.

Totalul a fost pe undeva pe la 2,000 Euro, dar acum sunt convins că mă puteam  descurca cu 1,500 dacă aș fi știut ceea ce știu acum sau dacă aș fi fost mai antrenat fizic, deoarece de multe ori a trebuit să mă cazez la un albergue mai scump, deși nu oferea nimic în plus, dar nu aveam încotro pentru că eu ajungeam mai mereu târziu în localitatea respectivă și locurile ieftine erau deja pline de alții mai spornici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *