Botafumeiro – celebra cădelniță uriașă

Distribuie articolul pe:

Botafumeiro este cădelnița uriașă care este pusă în mișcare la zi de sărbătoare în Catedrala din Santiago de Compostela sau ori de câte ori un grup este dispus să plătească 300 de Euro pentru a asista la celebrul spectacol… și asta se întâmplă destul de des în ultima vreme, mai ales în weekend.

În sec. al XV-lea, regele francez Louis al XI-lea (1423-1483) donează bani catedralei pentru a înlocui cădelnița inițială cu una de argint. O nouă botafumeiro de argint frumos ornată a fost instalată în anul 1554.

Noul mecanism, instalat în anul 1604, agățat în domul catedralei, leagănă această cădelniță uriașă prin fața altarului și până deasupra capetelor participanților la slujbă cu o viteză de până la 70-80 Km/h.

Din păcate, cădelnița de argint din 1554 a fost furată în aprilie 1809 de trupele lui Napoleon și de aceea ea a fost înlocuită cu cea care se leagănă și astăzi deasupra capetelor participanților la liturghie și care a fost realizată în anul 1851 de José Losada, dintr-un aliaj de alamă și bronz placat cu 20 μm (microni, micrometri) de argint. Este una dintre cele mai mari cădelnițe din lume, cu o înălțime de 1,60 m și o greutate de 80 Kg la care se vor mai adăuga circa 40 de Kg de cărbuni și tămâie precum și bucăți de lemn ingenios lucrate de pelerini și purtate de-a lungul pelerinajului, donate apoi în acest scop.

Pentru a pune în mișcare acest mecanism, 8 bărbați îmbrăcați în robe roșii, numiți tiraboleiros, vor mânui cu putere și pricepere frânghiile pentru ca Botafumeiro să se înalțe până la 21 de metri,  într-un unghi maxim de 820, descriind un arc de cerc de 65m între ușile Azabachería și Praterias (cele care închid brațele crucii ce are ca punct central naosul).

Legenda spune că pelerinii erau găzduiți chiar în podul catedralei și, cum soseau obosiți sau bolnavi și nu tocmai plăcut mirositor, Botafumeiro era utilizată încă din secolul al XI-lea  atât în scop profilactic cât și pentru a mai împrospăta aerul în interiorul catedralei sau ca parte a oficierii liturghiei.

În 2006, meșterul Luis Molina Acedo repară zgârieturile și crăpăturile cădelniței realizată cu 155 de ani în urmă de José Losada și-i reface placarea cu argint.

De-a lungul timpului, de mai multe ori funiile de care este legată aceasta au cedat (ultima dată în 1937), dar fără a fi raportate victime, iar astăzi procedura impune existența unor noduri marinărești atât pentru a asigura botafumeiro, dar și pe frânghiile folosite pentru a o manevra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *