Taberele covidului

Înțeleg din social media că oamenii s-ar împărți în cei care „cred în covid” și cei care nu „cred în covid”. Păi, dacă-i așa, eu ce mă fac? Stau și mă întreb ca Cetățeanul Turmentat „Eu cu cine votez?”. Hai, că iar m-ați băgat în ședință pentru că eu cred doar în Dumnezeu, deci nu cred în covid. Cred că acest virus există, dar asta este cam altceva. Nu-i așa? Ce să fac dacă eu văd viața în culori și nu doar în nuanțe de non culori? Oi fi eu defect sau pe undeva s-a strecurat o greșeală? Să fie asta a treia cale?

Covidul există tot așa cum există multitudine de alți viruși. Cât de periculos este acest virus, cât de necesare au fost/sunt măsurile luate și ce a determinat cu adevărat lejeritatea cu, care s-au putut impune atâtea restricții pe circa jumătate din glob ar trebui să ne preocupe mai mult.

Așadar, de existența acestui virus se știa încă de la finalul lui 2019. Pot să accept ideea că s-a ignorat din varii motive (mai mult sau mai puțin imputabile) gravitatea lui. Chiar așa, a aflat cineva cât este de grav, contagios etc. fără dubiu? Sper că vă amintiți cât de brusc s-a trecut de la „o gripă de n ori mai ușoară” la sitagma „virusul ucigaș”.Genul ăsta de virare bruscă de la o stare la alta îmi ridică mie semne mari de întrebare.

În primul rând, sper că vă este clar că avem de a face cu o urgență civilă (dezastre naturale majore, accidente tehnologice în care sunt implicaţi agenți chimici, biologici, radiologici, nucleari etc. sau epidemii, pandemii ș.a.m.d.). De-a lungul anilor, în cadru instituțional sau nu, am avut ocazia să mi se predea sau am studiat pe cont propriu ceea ce se numește managementul crizelor și nimic din ceea ce s-a teoretizat acolo (vă asigur că originea acestei teoretizări era experiența bogată din care au rezultat proceduri foarte bine puse la punct) n-am regăsit în modul în care imensa majotritate a guvernelor au înțeles să acționeze cu această ocazie.

România este membră NATO. În abordarea NATO, conceptul de management al crizelor trece mult dincolo de granița operațiilor militare și pune accent și pe apărarea populației (protecția civilă) și oferă soluții pentru managementul fiecărei faze a unei crize.

Acest seminar a avut loc în București la sfârșitul lui martie 2017. Unul dintre cei mai importanți lectori a fost chiar Raed Arafat, un om pentru care aveam un adânc respect… Nu cred că este nevoie să vă spun că omul este doldora de informații sau, cum ar zice dr.Răzvan Constantinescu, nu cred că s-ar pune problema științei de carte nici în cazul lui.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019 subliniază necesitatea perfecționării sistemului național de management integrat al situațiilor de criză, iar Conceptul Strategic al NATO din 2010, arată că managementul crizelor este una dintre cele trei sarcini de bază (core tasks) ale Alianței, alături de apărarea colectivă (collective defense) și securitatea prin cooperare (cooperative security).

Cred că intuiți că nicăieri în documentele/procedurile NATO (preluate de mult și de noi) nu apare nicăieri, ca modalitate de a controla o criză, metoda isterizării în masă a populației, inducerea fricii. Considerați că publicarea zilnică a numărului de infectați și decedați a ajutat la păstrarea calmului?

Poate cineva să explice cu argumente științifice de ce prima măsură nu a fost instituirea carantinei la granițele terestre, aeriene și maritime? Am mai pus această întrebare, dar, se pare, că ea nu prea pare importantă pentru nimeni. N-am văzut să se creeze așa un val de indignare pentru lipsa acestei măsuri cum s-a întâmplat cu alte chestiuni, multe lipsite de importanță. Chiar nu vede nimeni că o asemenea măsură ar fi făcut inutile (auto)izolarea întregii populații tot circul ăsta? Coroborat cu instituirea carantinei, ar fi fost suficientă avertizarea persoanelor considerate vulnerabile că trebuie să se izoleze, să evite deplasările inutile și contactul cu aglomerația… doar că toate aceste măsuri trebuiau luate din momentul în care s-a aflat de existența acestei amenințări, insuficient cunoscută și astăzi.

Hai să ne gândim bine cine au fost cei care s-au repatriat primii – iluștrii membri ai „lotului național de alba-neagra”, așa cum au fost denumiți în social media, rămași fără posibilitatea de a-și practica îndeletnicirea din cauza faptului că nimeni nu mai era pe stradă în vest și, deci, nici măcar locuințele nu mai erau goale. Oare instituirea carantinei la graniță nu cumva i-ar fi descurajat pe mulți să se întoarcă?

Atenție, vorbesc de plasarea lor în carantină și nu de aberația, care a circulat masiv ,cum că unor cetățeni ai unui stat relativ normal (indiferent de îndeletnicire sau etnie) li se poate refuza intrarea în țara ai căror cetățeni sunt. Și culmea e că mai toți ăștia se declară pro europeni și mari atlantiști. Oare astea (europenismul și atlantismul) n-ar intra în profundă contradicție cu extazul provocat de filmulețele de pe facebook în care chinezii bănuiți de covid sau care pur și simplu doar ieșeau din casă erau săltați cu brutalitate de trupe de intervenție cu echipament anti-tero? Nici filmulețele alea cu indieni altoiți cu jordii lungi de niște polițiști sau puși să facă flotări pe stradă sau alte chestii degradante? Nimic? Nimic?

Valul doi de repatriați a fost format, în marea lor majoritate, din cetățeni care exercitau diverse profesii legale și care, prin închiderea firmelor la care lucrau, au rămas fără venituri și, deci, fără posibilitatea de a-și plăti chiriile și hrana zilnică. Prea puțini s-au arătat indignați de faptul că acești cetățeni au fost nevoiți să suporte un val de furie din partea celor care au „uitat” să se înfurie la repatrierea și răspândirea prin sate și orașe a „lotului național de alba-neagra”. Eu îmi amintesc foarte bine isteria care cuprinsese Constanța și Eforie pentru că aceștia fuseseră plasați în carantină în aceste orașe de la malul mării. Erau deja de ceva vreme acolo și cei din primul val, dar habar n-a avut nimeni de ei.

Ziare locale, „radio șanțul”, dimpreună cu „politicieni”, inundaseră rețelele de socializare cu informații potrivit cărora nefericiții ăia fug pe capete din carantină și că ne vor îmbolnăvi pe toți, că ne omoară, că ne ocupă locurile la Terapie Intensivă, că nu avem destule paturi cu ventilatoare mecanice (ce să vezi, nu prea necesare, contrar propagandei inițiale) etc. Am fost nevoit să fac un drum până la Hotel Flora pentru a arăta că fotografiile, care păreau că-i prezintă pe aceștia circulând liber, erau, de fapt , de la coada la cazare, dar era nevoie să mărești fotografia pentru a vedea mai bine cum stăteau doi câte doi, târând ditamai valizele și înconjurați de un cordon imens de jandarmi.

Și așa ajungem la întreținerea isteriei prin mass media și social media. Chinezi care cad ca muștele pe stradă? Pe bune? Până și ălora care li s-a dat cianură se mai zvârcolesc o vreme. Au urmat fotografiile din Terapie Intesivă cu oameni pe patul de suferință. Încă n-am priceput de când este moral sau legal să faci și să distribui asemenea fotografii. Nici cum ar fi putut asemenea instantanee scandaloase să ajute la evitarea panicii n-am înțeles.

Că tot vorbim de personal medical, de LINIA ÎNTÂI vă mai amintiți? Din păcate, tocmai medici și asistente au dau startul postărilor alarmiste și isterizante. Cum s-o împăca asta cu pregătirea lor n-am cum să pricep. Nici nu vreau să-mi amintesc că unul dintre alarmiști era un medic anestezist MILITAR! Să ne ferească sfântul de amenințări mai grave!

Dacă tot suntem la recapitulare, hai să ne amintim cum au sărit unii să ceară sporuri pentru că vor lucra cu infectați cu covid (abia le dublase salariile #ciumaroșie)… înainte de a-și da seama că parcă n-ar avea suficient echipament de protecție sau chiar deloc, iar puținul avut s-a cam distribuit prin unele locuri prin portbagaje de mașini.

Tot în linia întâi s-au cerut și polițiștii, jandarmii, militarii etc. Apoi a venit rândul încuiaților în casă să se considere eroi. Cam mulți eroi și cam repede creați. Din câte știam eu, eroii sunt morți la propriu nu pe dinăuntru. Admit că pot avea o scară a valorilor complet diferită de marea majoritate… cam 80-90% din câte am înțeles eu că a reieșit din sondaje.

Mi se pare normal ca atunci când apare o amenințare, mai ales una despre care nu știi mare lucru, să fii precaut. Pot înțelege că în prima lună de Stare de Urgență, imensa majoritate să-și ia toate măsurile de precauție. Pot să înțeleg că nu toată lumea pricepe că aplicarea/pulverizarea masivă a clorului peste tot, inclusiv pe spații de lucru, nu prea are cum să fie un lucru bun… și așa ajung la „cei trei martori ai apocalipsei” (Arafat, Streineu-Cercel, Rafila).

Chiar nu ridică nimănui semne de întrebare cum cei trei membri marcanți ai Grupului de Comunicare Strategică s-au contrazis pe ei înșiși de la o zi la alta sau cum s-au contrazis și între ei? Covid e o frecție, mai ușoară de nu știu câte ori decât gripa sezonieră, spirtul medicinal nu e bun… dați cu clor, externați pacienții, amânați operații pentru că spitalele vor fi sufocate de zeci de mii de îmbolnăviri grave, zece mii de morți în prima lună etc. N-am mai pus ghilimele… v-ați prins.

Chiar așa, a cuantificat cineva numărul celor care și-au pierdut viața pentru că nu au mai avut acces instant la servicii medicale pentru care cotizează lunar?

Poate cineva răspunde de ce ministrul sănătății, chiar dacă la recomandarea expresă a Organizației Mondiale a Sănătății, a interzis efectuarea de autopsii celor decedați, introduși a priori pe lista covid?

De ce dintr-o dată, acum cu covideala, nu se mai face diferența dintre un decedat CU ceva de un decedat DE ceva? Înainte de isteria covid, când un bolnav cu „comorbidități” (hai că, după ce ne-am specializat în terminologia dreptului penal și constituțional, o dădurăm și pe medicină) deceda, la principala cauză a decesului era trecut cancerul sau ce altă boală gravă avea, chiar dacă lui, în acel moment, îi punea capac o răceală sau o gripă. Ce s-a schimbat brusc și fără foc de avertisment în această infimă perioadă?

Nu vedeți în rândurile de mai sus argumente pentru o nouă teorie a conspirației. Eu cred că lucrurile sunt mult mai simple. În democrații, măsurarea sociologică a diverselor păreri etc. ale populației sunt ceva fecvent. Politicienii (nu doar cei din România), care, dacă vă amintiți, inițial erau foarte calmi și ușor zeflemitori, au aflat că populației îi este frică.

Din simple calcule electorale, inițial mai fără tragere de inimă, au achiesat să intre în joc cât să nu-și gonească alegătorii. Cred că ăsta le-a fost primul impuls, primul gând… până să se întâmple Italia. Excesul de zel de pretutindeni a apărut imediat ce cuiva i-a dat prin cap că ăsta poate fi un bun moment pentru a sifona sume impresionante din bugete fără prea multe explicații. Până și Trump părea mai convins când a văzut cam cât este dispus Congresul să aloce pentru lupta cu covidul. Unii au băgat la propriul buzunar, alții au ajutat grupurile de interese care i-au susținut și tot așa. Nimic nou sub soare.

Tot spre știință, vă spun că tot ce înseamnă măști, combinezoane, mănuși, biocide etc., existente în acel moment în țară, puteau fi RECHIZIȚIONATE conform legii, adică luate gratis nu plătite cu sume de zeci de ori mai mari decât prețul de achiziție. Mai mult, toate achizițiile ulterioare, tot în virtutea Stării de Urgență, puteau fi achiziționate direct de Stat, tot pentru a evita plata unor sume nejustificate.

Tot prin rechiziționare puteau fi obținute și toate spațiile necesare instituirii zonelor de carantină. Chiar nu era nevoie să se plătească sume de cazare la 5 stele all inclusive, dar în hoteluri de 3 stele și mâncare de catering.

Cu o populație liberă să circule, Statul nu ar fi fost nevoit să plătească șomaj tehnic la un număr atât de mare de persoane, mult mai puține companii și-ar fi închis/redus activitatea… economia (a noastră și așa firavă) nu ar fi fost pusă pe butuci în câteva luni.

Care ar fi justificarea pentru alocarea a 40 de milioane de euro pentru media? Să facă ce? Legal ar fi fost obligați să difuzeze aceleași mesaje guvernamentale (unele inepte) și gratis. Oare și-or fi plătit datoriile la buget cu banii ăia sau taxele și impozitele sunt tot doar pentru fraieri?

Nu vi se pare deloc ciudat cum în vest se deschid granițele, guvernele îndeamnă la normalitate, iar la noi mai vor tot felul de prelungiri? Sper să n-o auzim iar pe aia cu suntem cu 3 săptămâni în urma Italiei, că, dacă vă amintiți, au tot împins termenul ăsta de ajunsesem cu aproape 2 luni în urma macaronarilor. Și cu multe zeci de mii de morți suntem în urmă. Asta nu se pune?

Te-ai fi așteptat la mai mult de la un popor care are/avea coliva ca desert favorit.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.