Distanțarea… socială

Covidul ne-a adus în atenție această nouă expresie. Ceea ce presupune ea trebuia respectat și înainte de asta, doar că mai nimeni n-o făcea. Unii nu respectă nici acum.

Sunt oameni care abia acum află… că doar vorba românească a „dusului pe picioare” a diverselor afecțiuni n-a apărut degeaba. Câți români se autoizolează atunci când au gripa sezonieră? Sigur, nu mulți. Ca și coronavirusurile și gripa sezonieră pune în pericol viața bătrânilor sau a celor cu diverse afecțiuni cronice serioase.

Se circulă liber pe străzi, pentru că bolnavul nu știe încă despre existența bolii sau pentru că ignoră faptul că-i poate îmbolnăvi și pe alții. Există și alte boli transmisibile (TBC, hepatite etc.). Nimic nou sub soare.

Dacă tot s-a intrat în logica izolaționistă ( decretarea Stării de Urgență, izolarea la domiciliu etc.), de când a pornit nebunia la Wuhan (China) sau măcar de când s-a aflat despre Italia, era de făcut un singur lucru – plasarea tuturor celor care treceau granița de Stat în carantină păzită. S-a gândit electoral și nu s-a mișcat un deget în sensul acesta, iar opoziția, gândind tot electoral, n-a avut curajul s-o propună sau nu le-a dat prin cap.

Că tot a fost o mare problemă lotul național de alba-neagra și alte îndeletniciri similare, dacă nu știați sau nu intuiați, aceștia au fost primii care s-au întors pe cale rutieră și aeriană. Obiectivele nu mai mișunau pe stradă, iar casele erau enervant de locuite.

După multă vreme au fost puși să dea declarații unde vor domicilia (sau nu) și asta a fost tot. În loc să fie plasați în carantină fix acolo pe graniță, au circulat liber, au dat paranghelii de bun revenit ș.a.m.d. După o vreme au luat amenzi pe care, cel mai probabil, nu le vor plăti niciodată.

Chiar și după instituirea carantinei, se revenea de la Londra, de exemplu, inclusiv pe aeroportul din Constanța, în varianta lejeră… cea cu declarație și apoi liber la program. Când Constanța și Eforie erau în isterie pentru plasarea în carantină a unor repatriați în hoteluri de pe litoral, ultimii componenți ai celebrului lot, reveneau via Luton nederanjați, nestresați. Ei mișună și azi printre cei ce merg la muncă, în linia întâi cum multora le place să spună.

Între timp, economia suferă, multe locuri de muncă vor fi pierdute și se va reveni la laitmotivul asistaților social, cel mai probabil tot de către cei care și astăzi cer închiderea completă a tuturor activităților, cu excepția sănătății și poliției, neștiind că toți depindem de cu mult mai multe companii/meserii.

Sper ca, după ce va trece nebunia asta, să învățăm ce înseamnă distanțarea socială (în sensul autoizolării când suntem conștienți că putem îmbolnăvi pe alții) și fără să fie nevoie de decretarea Stării de Urgență, în așa fel încât să nu mai punem în pericol economia și locuri de muncă, spre deliciul celor care vor profita de oportunitatea achizițiilor publice urgente, fără licitații sau al speculanților de orice fel.

Mai sper să pricepem că trebuie să sprijinim afaceri românești în primul rând, că trebuie să producem cât mai mult din bunurile necesare traiului aici, în România, în companii Românești, că nu mai trebuie să privatizăm nimic, că am fost, suntem și vom fi singuri la nevoie, indiferent în câte cluburi pretins selecte ne înghesuim și cărora le plătim taxa de șmecher.

Ar mai trebui să înțelegem și că nu cei care ne flutură steaguri străine (români, străini, ambasadori etc.) vor lucra pentru România. Chiar așa, oare ce mai fac ambasadorii? Întreb pentru niște prieteni din Italia, care n-au mai auzit nimic de la ei de când le-au trântit ușile-n nas.

Am mai avea nevoie să redevenim un popor, care să merite o țară. Sunt multe lecții de învățat din situația asta. Avem multe lucruri, atitudini, oameni de care trebuie să se distanțăm. Sper să fim mai chibzuiți de data asta decât în trecut. Vom trăi și vom vedea.

P.S. Nu bateți la ușă, ieșim noi din când în când.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.