Panseluțele covidului

Poate vă mai amintiți isteria iscată la sfârșitul săptămânii. Autorități locale au avut ieșiri fulminante în presă împotriva plasării în carantină, în hoteluri de pe Litoral, a unor români, repatriați pe banii lor, din zone roșii ale Italiei.

Aceste autorități locale avertizau asupra pericolului pe care aceștia l-ar reprezenta la adresa sănătății constănțenilor, numărau teste, paturi de spital. A apărut și o petiție online pentru strămutarea acestora, un senator dădea asigurări că a aranjat ca acestia să nu mai vină, iar cei sosiți să fie mutați, USR Constanța lua atitudine, dădea sfaturi, parcă nu mai iubea așa tare #diaspora, un deputat spunea că…

Deși nu sunt un adept al acestui izolaționism impus de autorități, respect deciziile luate,. Prin natura meseriei, trebuie să ies la intervenții prin tot județul Constanța. În ciuda pandemiei, echipamentele electronice și nu numai au prostul obicei de a se defecta și necesită înlocuire sau diverse alte operațiuni, imposibil de realizat de acasă.

Marți mergeam în viteză (legală) spre Mangalia. Niște echipamente refuzau să comunice între ele. Lucrătorii de la spații verzi din Eforie pliveau, săpau și ce mai făceau. La fel și cei din 23 August. Stai, Eforie? Unde am mai auzit eu numele ăsta. Ah, da! În presa de week-end. Primarul era supărat de plasarea în carantină a unor români în localitatea lui. Nu fusese consultat. Unii locuitori ai orașului Eforie semnau o petiție online și se agitau pe facebook.

Astăzi, după terminarea programului de lucru, treceam pe la Dacia. Am parcat mașina în spatele blocurilor și mergeam pe o alee paralelă cu Bd. Alexandru Lăpușneanu. Cam 15 omuleți, împărțiți în echipe de 4-5 (ordonanța vieții nu era cumva cu 3 persoane?). Alți 4-5 erau în intersecție. Se întindeau niște cabluri subterane de pandemie. Fotografia este de la Dacia. N-am stat să fotografiez mai mult. Mă grăbesc să-mi termin treaba și să-mi continui drumul.

Poate ne lămuresc și pe noi primarii din Constanța și Eforie cum e cu pandemia asta? Poate că e ceva ce ne scapă nouă. De ce ar trebui să ne temem de oameni încuiați într-o clădire și păziți cu jandarmii, dar plantarea panseluțelor sau alte lucrări efectuate de un număr mare de oameni, lucrând la grămadă nu prezintă motiv de îngrijorare?

Dacă lucrurile stau așa cum sunt prezentate și situația este chiar atât de gravă, acești lucrători, care nu prestează niciun serviciu indispensabil localităților în acest moment, pe lângă care trec alți oameni (posibil purtători ai coronavirusului isteriei naționale sau bolnavi nedepistați încă) și care apoi merg la familii, la părinți bătrâni (care chiar sunt populație de risc și pentru o banală gripă sezonieră)… cum de nu atrag atenția poliției locale, autorităților locale atât de îngrijorate?! Care este urgența prestării acestor munci?

Nu cumva era mai normal și util ca Guvernul Liberal și autoritățile locale (indiferent de culoarea politică) atât de grijulii, în loc să isterizeze și să încuie în case milioane de oameni, să judece cu capul lor , nu cu cel al birocraților bruxelezi, și să instituie CARANTINĂ LA GRANIȚĂ, încă de acum o lună, tocmai pentru ca această Stare de Urgență să nu fie necesară la nivelul întregii țări, pentru ca economia (și așa fragilă) să nu fie în pericol de recesiune și mulțime de oameni să fie în pericolul de a-și pierde definitiv locul de muncă?

Bine, acum, ce să zic, eu nu reușesc să înțeleg de ce este nevoie să se oprească semaforizarea în Constanța, deși transportul public funcționează, mulțime de oameni trebuie să ajungă la muncă și unii (ca mine), care altădată mergeau cu autobuzul, pentru a respecta distanța socială, trebuie să folosească mijloace auto proprii.

Nu cred că lipsa de viziune a guvernanților (centrali sau locali) poate fi compensată de falsa îngrijorare pentru soarta cetățenilor, care mie-mi miroase a joc electoral din partea tuturor. Populația numără zilnic morții, iar politicienii numără necontenit voturi. Eu sper ca morții noștri să fie mai puțini decât se așteaptă politicienii și la fel și voturile lor, ale tuturor, indiferent de culoarea politică declarată și dovedit interschimbabilă.

Fotografia este de astăzi după amiază, în zona Dacia. Nefiind jurnalist, încă nu am reflexul să scot telefonul pentru a fotografia chiar tot timpul. Așa i-am ratat pe cei din Eforie și 23 August. Presimt că acest reflex se va dezvolta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.