#stați acasă dacă nu aveți treabă

Poate fi cea mai bună opțiune, dar nu pentru toată lumea. Toți ochii sunt îndreptați acum către medici și spitale. Se numără și se renumără obsesiv numărul de paturi din ATI și numărul de ventilatoare mecanice pentru susținerea respirației eventualilor pacienți în stare critică. După ce ne-am specializat în drept constituțional, urmează să ne dăm doctoratul și în medicină sau măcar în virusologie. Mai bine nu!

Da, medicii vor fi cei din linia întâi când este vorba despre efectele îmbolnăvirilor, dar până atunci și de atunci încolo sunt mult mai multe profesii angrenate în ceea ce se numește infrastructura critică, deci mult mai mulți oameni.

Și înainte și în timpul și după COVID19 sunt mult mai multe specialități medicale care nu pot fi ținute acasă, tot așa cum sunt și vor fi mult mai mulți bolnavi în spitale care suferă de cu totul altceva și a căror viață este în pericol acum.

Bun, după ce am numărat paturile din ATI și le-am identificat pe cele dotate cu aparate de susținere a respirației, sper că ați reținut că toate acestea funcționează pe bază de energie electrică; de fapt mai tot ce mișcă pe lumea asta. Așadar, cei care lucrează în producerea și distribuția energiei electrice nu prea pot sta acasă. Sigur, HR (RU), contabilitatea etc. pot sta acasă, dar operativii, cei care asigură funcționarea, securitatea și siguranța rețelelor nu pot lucra de acasă și sunt convins că nu vreți să se baricadeze în casă din cauza isteriei generalizate care-i bombardează fără încetare.

Vreți să puteți vorbi la telefon cu cei dragi, vreți să aveți posturi de radio, tv și internet funcțional? Atunci trebuie să știți că există muncitori, tehnicieni și ingineri care trebuie să fie prezenți la locul de muncă pentru a menține funcționale toate aceste lucruri. DJ-ul tău favorit de la radio sau promterista de la tv pot transmite și din sufragerie (cum se întâmplă deja la unele posturi), dar vor fi oameni care vor asigura transmisia de la locul de muncă. Emițătoarele, antenele cățărate pe piloni de zeci de metri înălțime pot suferi defecțiuni, trebuie să li se asigure mentenanța sau chiar securitatea informatică. Toate acestea nu se pot realiza de acasă.

Vrei să ai magazine alimentare deschise? Pentru asta e nevoie ca vânzătorii să se deplaseze să le deschidă, dar ca să aibă ce vinde trebuie ca cineva să încarce camionul, altcineva să-l conducă la destinație și să fie apoi descărcat din nou și marfa așezată pe rafturi.

Peste tot se solicită plata cu cardul „atunci când este posibil”. De acord, dar pentru  asta, băncile trebuie să funcționeze. Unii angajați o pot face de acasă, dar sunt mulți, inclusiv în birourile din cartier care trebuie să fie acolo. Nu, nu sunt acolo pentru a-ți oferi credite sau să-ți vândă neapărat un produs (cu excepția cazului când soliciți așa ceva), dar sunt acolo pentru a te ajuta în cazul în care ai probleme de tranzacționare și nu numai. Sunt multe cazuri particulare care necesită asistența unui angajat.

Poștașii care duc pensiile, alocațiile, coletele etc. pot sta acasă? Dar curierii care livrează mâncare gătită sau produse de bază direct la domiciliu? Cei de la apă și canal să închidă tot și să plece acasă?

Sunt curios cum s-ar putea strânge gunoiul dacă gunoierii stau acasă timp de 10 săptămâni, cum recomanda un distins medic, care ne mai spunea și că spirtul nu este eficient. Da, ce să vezi și gunoierii sunt importanți. Nu ne-a spus domnul doctor și cum și cu ce bani ar trebui să ne plătim facturile, ratele și alimentele dacă nu vom mai lucra 2-3 luni, când marea majoritate a românilor trăiesc de la o chenzină la alta?! Guvernul României, spre deosebire de altele, nici măcar n-a plafonat prețurile, ce să mai vorbim de prorogarea plății ratelor, plata facturilor la utilități etc. Mă opresc aici cu exemplele.

Circulă pe rețele de socializare recomandarea ca toate persoanele de peste 60 de ani să se închidă în case. Poate nu știți că vârsta de pensionare în România este de 65 de ani și că unii din ce enumerați mai sus sunt între 60-65 de ani (cu excepțiile cunoscute).

Nu pot să nu observ cum cei care s-au tot plâns de cât de nasoală este viața, țara etc. sunt acum cei mai disperați de teamă că-și vor pierde viața pe care până mai ieri nu dădeau doi bani. Cred că a venit vremea să vă hotărâți.

Pandemie-nepandemie, război sau cum vreți să numiți ce se întâmplă și ce va urma, planeta nu se va opri în loc, viața va continua să existe pe Terra cu sau fără noi. Nu s-a oprit nici în caz de conflagrații mondiale, nici în caz de pandemii care au luat zeci de milioane de vieți. Păstrați-vă calmul și, mai ales, decența!

Dacă faci parte din grupurile de risc deja identificate, stai în casă, dar asta nu înseamnă că trebuie să te simți ca fiind sub asediu și să faci tot posibilul să-i faci și pe ceilalți să se simtă așa. Dacă tot stați acasă, aveți atât de mult timp să verificați pe websituri oficiale toate intoxicările care circulă despletite pe internet.

Nu mă mai uit de mult la știri, citesc titluri de articole sau articole pe diagonală și deja știu ce exagerare conțin, dar zău că mi-e dor de postările cu pisicuțe și alte trăznăi în locul apocalipsei, care, spre dezamăgirea unora. spre ușurarea altora… nu va veni nici în 20-20.

Decât să inundați rețelele de socializare sau emisiunile radio-tv cu tot felul de știri false, senzaționale, panică, isterie… mai bine îndreptați-vă un gând bun pentru toți aceia care trebuie să lucreze ca și până acum… de la gunoier până la medic, așadar mult mai mulți oameni decât ați fi crezut.

#StațiAcasăDacăNuAvețiTreabă

Categorii:Gânduri, Home

Etichetat ca:, ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.