U.K. este tot acolo

Am verificat prin cunoscuți care locuiesc, muncesc, trăiesc în U.K. dacă nu cumva a luat cineva insulele britanice în spate și a fugit cu ele. Am fost asigurat că ele se află  exact în același loc ca și până acum… în Europa.

Toată tevatura asta cu Brexitul mi-a amintit de discuțiile generate pe vremea când România își propunea să se alăture Uniunii Europene. Se vorbea despre „intrarea în Europa” de parcă până atunci România s-ar fi aflat în Asia sau Africa și nu pe continentul european. Membre sau nu ale Uniunii, statele sunt europene, iar cei născuți și crescuți aici de generații sunt europeni.

Brexitul dă șansa Uniunii să înțeleagă acolo unde greșeste, deși, până acum, nu pare să fi învățat mare lucru din povestea aceasta de la momentul anunțării Referendumului în U.K. și până ieri la ora 23:00 GMT (00:00 CET). Am văzut pe fețele bruxelimii birocratice, încărcate de onoruri și privilegii mult prea nemeritate, aceeași aroganță și lipsă de empatie ca și până acum.

Eram pe Camino de Santiago când s-a anunțat rezultatul Referendumului pentru Brexit, sub influența acelorași știri care nu dădeau doi bani pe șansele ca majoritatea cetățenilor britanici să voteze pentru părăsirea Uniunii. Noua castă bruxeleză ridiculizase eforturile UKIP și pe Nigel Farange, iar la aflarea rezultatului au încercat să minimizeze impactul, ba, mai mult, au fost convinși că vor întoarce acest rezultat în favoarea lor așa cum reușiseră în Irlanda cu ceva ani în urmă.

Au încercat să provoace un nou referendum, dar briții s-au ținut tare și, cu tot procesul ăsta întârziat sub diverse pretexte, nu numai că n-au reușit să-i convingă să-și calce principiile în picioare (un nou referendum ca în Irlanda), dar și-au primit răspunsul la alegerile britanice. Conservatorii, care și-au asumat în campanie finalizarea Brexitului, au spulberat concurența pro-rămânere în U.E. la scor categoric.

Uniunea trebuie să se teamă de gesturi asemănătoare. Doar că văd că teama birocrației bruxeleze se manifestă prin amenințări la adresa U.K. sau la adresa celor care semnalizează în aceeași direcție. N-am auzit pe nimeni la Bruxelles care să spună că s-au apucat de lucrat și negociat o nouă Constituție Europeană care să armonizeze toate punctele de vedere. Nu sunt semnale că ar fi înțeles sau că le-ar păsa.

A mai auzit cineva ceva despre o Constituție? Care este legitimitatea Parlamentului European și a puzderiei de instituții create în lipsa unei legi fundamentale? În fața cui răspunde auto constituita elită bruxeleză? Cam astea au fost întrebările adresate de britanici. N-am auzit niciun răspuns. Sunt tratatele semnate de guverne utile (începând cu cel de la Lisabona) pentru cetățenii Uniunii? Realitatea ne arată că ele sunt benefice doar pentru birocrația plătită regește, care acționează discreționar în lipsa unei cenzuri populare reale.

Cei votați la alegerile europarlamentare, în majoritatea țărilor (mai ales în România), devin, mai degrabă, membri ai așa numitelor familii politice (și nu numai politice) decât reprezentanți ai intereselor țărilor și cetățenilor care i-au votat.

De ce le-a trebuit britanicilor Brexit? Cei care înțeleg ce înseamnă suveranitate, independență, neatârnare, demnitate… au priceput deja. Ceilalți…

P.S. Nu sunt un anti-UE. Sunt doar euroscepric. Această Uniune sprijinită pe tratate între guverne conduse de familiile… politice nu mă reprezintă. Seamănă prea mult cu U.R.S.S. și Tratatul de la Varșovia din care ne-am străduit prea mult să scăpăm. Cred într-un proiect european onest față de toate națiunile componente, cred în unitate în diversitate. Este posibil? Rămâne de văzut.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.