Derutatul

L-am cunoscut pe vremea când eram student. Colegii mai mari se lăudau că-l știu . Erau mândri că unul de-al lor ajunsese „sus”… până la director de Administrație Națională. Cumva, ne demonstra tuturor că poți obține recunoaștere și poziție încă de tânăr. S-au lăudat doar o vreme, până când tânărul ștab și-a revărsat aroganța asupra tuturor. Când intra undeva cu alai părea că a venit stăpânul să-și viziteze plantația.

Anii au trecut și, în 2000, când se schimba „garda” la Palatul Victoria (2000), la o petrecere de sărbătorire a victoriei în alegeri, la care participam, apare Derutatu’ cu căciula-n mână și parte din alai, doar-doar și-o salva „foncția”.

Nu stăm să judecăm ce făcuse sau nu făcuse din fotoliul de care ținea acum cu ghearele și cu dinții și pentru care era dispus să se despartă de diverse chestii spirituale (PD-ul probabil) sau materiale. Își ia flitul cuvenit și pleacă la vreme deoarece comesenii, care știau domeniul pe care-l păstorea, nu-l puteau înghiți nici cu lămâie.

Se resemnează omul, dar tot reușește să se-nvârtă și de un mandat de deputat în legislatura 2004-2008, tot pe listele PD, unul din motivele pentru care i-am ales acest nume de personaj. Așadar, aroganța sa proverbială era salvată de la extincție și și-o putea din nou afișa din noua postură.

Ca să scurtăm povestea, Derutatu’ se tot învârtește de câte o funcție șmecheră până prin 2011. În tot timpul acesta a fost stâlp de bază al partidului, a aplaudat Spectacolul Cătușelor, Comandantu’ Băselu (Petrov) era cârmaciul, lumina lumii, cel mai… politician de Dâmbovița. Nuți Udrea era maximum feminin în orice domeniu, toți ceilalți erau pășcăriabili. De câte ori nu și-o fi spus că „scopul scuză mijloacele”? Oare de câte ori l-o fi recitat la TV, adunări de partid ș.a.m.d.

În 2011 s-a întâmplat că sistemul pentru care a lucrat și luptat cu orice mijloacele (scuzabile, nu?) a hotărât că are nevoie de o plimbare pe banii Statului, în prime-time la Spectacolul Cătușelor ,cu mașinile cu girofar și de o perioadă de reflecție la răcoare preventivă. Până a ieșit de la perioada de meditație răcoroasă, purtător de cuvânt i-a fost soția pe mai toate canalele TV, radio, presă scrisă etc. După ce a „ieșit” a preluat ștafeta, și-a deschis blog.

L-am revăzut în casa unui amic. Era supărat, dar îi lipsea aroganța, ba chiar avea vagi urme de smerenie. Am început să-i urmăresc blogul pentru că omul chiar are condei. Simțeam pentru el un soi de solidaritate pentru că trecusem prin situații similare (până la un punct, ale mele s-au oprit la plimbarea cu duba).

Nu vreți să știți ce era la gura lor (poate vreți, dar nu se poate reda aici) despre cei pe care-i adulaseră până la nefericitul eveniment. De exemplu, După ce a flat că Statul Paralel poate să-l paradească și pe el, Comandantu (Băsescu-Petrov) devenise brusc Chioru, Bețivu, iar Blonda de la Cotroceni… să nu mai pomenim. Nici între psd-iști n-am găsit mai mari susținători ai lui Dragnea sau ai Veorikăi (până l-au ascuns pe Dragnea și Veorika și-a dat seama că ea nu era prin țară și nu știe prea bine cum era situația). Niciun psd-ist cunoscut nu era luptător mai înfocat cu Statul Paralel.

Derutatu’ a fost achitat anul trecut și ușor-ușor mușchii au început iar să se umfle pe el. Aroganța și-a reocupat poziția dominantă. E din nou greu accesibil pentru plebe și nici nu vreau să mă gândesc ce-o fi la gura lui despre pușcăriașul ăla de Dragnea.

De ziua Micii Uniri chiar a anunțat cu emfază că a hotărât să-și pună iar în slujba noastră, a plebeilor, toată experiența și priceperea acumulate până acum. Partea cea mai tare acum vine. Ghiciți de unde crede potrivit personajul principal al acestei istorioare să servească interesele constănțenilor, românilor, europenilor și, cu puțin noroc, ale Căii Lactee?

Să fie oare PSD? Nici eu nu m-aș întoarce în acest PSD! Să fie oare un partiduleț din ăsta nou? Nu! După cum singur ne dezvăluie într-o nouă postare, merge omul la PMP pentru că el a deschis ochii în politică la PD, unde intrase de dragul Comandanului Băsescu-Petrov. Păi nu era el chiorul bețiv, care a creat Statul Paralel? Înțeleg că ține niște cursuri pe nu știu unde. Oare materia predată este Re-reevaluarea? Cum să reintri în grațiile Sistemului să fie oare materia predată?

Păi și cu onoarea ta nereperată cum rămâne, bibicule? E la kintal sau la tonă, că la suta de grame sigur nu este.

P.S. După toate cele ce-am trecut, tot mi-a rămas o doză considerabilă de optimism, care uneori îmi joacă feste și trece granița naivității, drept pentru care, o vreme, chiar am crezut că această cunoștință a mea este capabilă să se schimbe în omul care putea fi. Ghinion!

P.P.S. Acesta este primul din seria de personaje pe care le-am întâlnit cât m-am vânturat prin ceea ce credeam eu că este politica. Va urma!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.