Un popor de victime individuale, pă persoană fizică

Indiferent ce canal TV, publicație, influencer, politician etc. urmărești, mai mai să-ți dea lacrimile. Toți plâng de grija țărișoarei în cel mai caragialesc mod… azi mai mult pe rețele de socializare sau împrăștiați prin cine știe ce adunări publice, mai mult sau sau mai puțin lipsite de substanță. Parlamentul României n-a găsit de cuviință să țină o ședință solemnă tocmai astăzi. E vineri, ce mama mă-sii (pentru că mă-ta are cratimă), că doar nu voiai să-și frece „uichendu” prelungit când toți demnitarii se spetesc pentru binele patriei atât de multe zile pe an. Ei au vacanță doar ca școlarii (de iarnă, toată luna ianuarie, şi de vară, în lunile iulie şi august). Ce ședință solemnă, ce nu v-au plăcut zmetiile pe care le-au dat Iohannis și Orban PSD-ului (al cui o mai fi în zilele noastre).

Lăsând gluma la o parte, poate că n-ar fi rău ca, de Mica Unire, în loc să ieșim în piețe și să le oferim vizibilitate și legitimitate ăstora, să adunăm familia în jurul nostru și prietenii apropiați ca la o masă de Crăciun, de exemplu. De Marea Unire (1 Decembrie) poate n-ar fi rău să extindem ușor cercul, mai mare în fiecare an. Mai pare pănă vom reuși să ne reunim cu toții, până va ajunge din nou la noi spiritul lui 24 Ianuarie 1859 și a lui 1 Decembrie 1918.

Revenind la partea presupus neserioasă, păi fără muncă la Cotroceni, Victoria și Casa Poporului n-ar fi fost posibili atâția kilometri de autostradă, salariul minim pe economie ca-n Italia (măcar), legi atât de bine ticluite încât resursele solului și subsolului să aducă atât de mulți bani la buget, disciplină fiscală atât de strictă încât multinaționalele pur și simplu nu pot evita plata corectă a taxelor și impozitelor, iar exportul profitului este de neimaginat în România…

Știu, ăsta-i mișto ieftin și fumat de mult, cam ca un chiștoc peste care ai dat în buzunarul pantalonilor după a treia spălare. Da, știu, e imposibil să dai de un chiștoc în buzunarul pantalonilor la a treia spălare. În primul rând că nu l-ai pune acolo, ar fi la gunoi sau pe stradă, dar nu acolo. Și, presupunând că nu ai dat de un coș de gunoi, dar nici pe jos nu l-ai aruncat, sigur ți-l găsea nevasta la controlul periodic al buzunarelor. Da, nici asta nu-i adevărat. Dacă ar fi adevărat oricum n-ai recunoaște, că doar nu vrei să pici de fazan în fața prietenilor ca Hary (ducele, mă, nu Potter) că te conduce și te controlează nevasta. Tu ești cocoș!

Da, Cocoș, soartă de… nașpa mai avem și noi românii. Țară frumoasă, păcat că-i locuită, nu? Cu puțină răbdare se rezolvă și asta. Nu te lua după ăia de la Statistică, nu mai suntem de multă vreme 20 de milioane. Știu, noi suntem un popor viteaz (descendenți de Decebal și Traian), poeți ca Eminescu și simțitori ca Brâncuși, deștepți ca Vuia, Coandă etc. Avem și noi o mare problemă, nu suntem apreciați la adevărata noastră valoare de lumea asta mare și rea, de marile puteri care ne fură resursele, de corporațiile care ne exploatează tinerii, de marile lanțuri de magazine care ne vând produse de calitate inferioară la prețuri mult mai mari… și lista cu nedreptățile ce ni se aduc poate continua de măcar 24 de ore ți-ar trebui să o termini de citit.

Cocoș, revin, mă, chiar așa de proști n-am fi cum zice un clasic în viață sau măcar n-am fost dintotdeauna. Nu știu ce, dar, cumva sunt chestii care ne lipsec, ceva dincolo de lucrurile cunoscute. Uite, de exmplu astăzi sărbătorim un fel de începutul divorțului de Înalta Poartă Otomană, cunoscută sub numele doct de Mica Unire (1859, dacă mă întrebi data exactă te trăznesc de nu te vezi). Ar mai fi o Mare Unire în 1918, dar cui îi pasă? Nouă nu ne-a păsat din câte am văzut, simțit… nici în 2018, nici în 2019 și nici în 20-20.

Avem o istorie plină de divorțuri multiple de turci, de ruși, de nemți etc., demne de paleolitic sau de maximum ev mediu, în care nevasta pleacă crăcănată și cu toată zestrea luată. Băi, nu ne-a lăsat unul bine din tăvăleală și lefteri că am și sărit urgent în următorul mariaj. N-am apucat să ne bucurăm de libertate niciodată. N-am lăsat niciodată pe unul de-al nostru să se ridice, iar dacă nu l-am putut opri, l-am alungat noi cumva. Ia gândiți-vă la toate Marile Nume pe care le (mai) cunoașeti. Câți dintre ei au putut crea aici, pe teritoriul Principatelor. Cum apărea unul mai răsărit cum îl trădam, vindeam, mințeam, alungam. Nici azi nu dăm liniște sufletelor lor. În istoria după mult-decoratul Lucian Boia, toți aveau o bubă (unul era bastard, altul mercenar, unul curvar, altul bețiv sau toate la un loc). N-am verificat părerea lui Boia despre Cuza, Kogălniceanu, Epureanu, Panu, dar pot lesne bănui.

Ziceam că sunt chestii care ne lipsec, pe lângă alea cunoscute. Nu te aștepta să le dezvălui eu acum căci încă nu m-am prins. Nu cred că sunt mai departe de tine. Deocamdată m-am prins doar de alea evidente. De exemplu, pe cât suntem de inteligenți suntem cel puțin la fel de proști. Paradoxul românesc. Un paradox totuși cunoscut. Nimic nou nici aici. Uite, ca să mă lămuresc față de mine însumi cât îs de prost, sub pretextul că-mi place istoria și să admir arhitectura, pe oriunde în lume merg în vizită, plătesc bilete de intrare pe la tot felul de palate, cetăți, catedrale ș.a.m.d. chiar dacă știu că toate alea sunt ridicate din spolierea țărilor mici, inclusiv a noastră, deși n-au pus afișul ăla cu „Aici sunt banii dumneavoastră!”. Știu asta și, cu toate acestea, merg și mai plătesc o dată banii pe biletul de intrare pentru că vreau să văd cum păstrează ăia investiția plătită cu sânge a strămoșilor mei. E ca și cum aș cheltui cu un audit. Hai că-i ieftin, am doar cheltuieli de deplasare. Băi, mă duc și mă uit până se plictisesc ăia sau intră la bănuieli. Mă uit cu scântei în ochi la gândul că ne-om deștepta vreodată și vom cere să ni se returneze investiția cu tot cu beneficii. Știu, azi pare roman SF pentru că pentru asta ar trebui să ne crescă cojones.

Cocoș, dacă n-am fi fost proști, ticăloși, trădători și lași eram departe, dar, deocamdată suntem aici unde vorbim acum. Da știu, corporațiile, CIA, MI5, KGB (FSB), BND sunt de vină pentru că țin poporul român în sărăcie și întuneric. Nimic mai fals. Toți ăștia enumerați mai sus vor să facă profit pentru țările lor și nimic din ceea ce au reușit și reușesc și astăzi nu era posibil fără complicitatea noastră. Unde nu le-a mers s-au adaptat situației locale, dar aici n-a fost nevoie. Ne-a pus careva dintre cei de mai sus să distrugem CAP-urile, sistemele de irigații, să tăiem industria, flota etc.? Ati văzut voi americani, englezi, olandezi, nemți, ruși, francezi, belgieni etc. smulgând geamuri, cărămizi din clădiri sau țevi de irigații să și le pună în curte? Demnitari străini sau cei români au declarat economia energofagă, flota depășită ș.a.m.d.?

Cine ne forțează șă votăm răul cel mai mic în loc să promovăm un cunoscut? Sigur avem un amic, o cunoștință care merită mai mult decât aterizații de pe listele de partidelor cunoscute? Dacă o ia razna, trecem rapid la următorul. Dacă nu găsim niciunul care să merite, attuci chiar avem o problemă majoră cu atâția netoți în jur… pentru că cine se aseamănă se adună.

Crezi că scopul scuză mijloacele și-ți susții favoriții și când nu au dreptate? Le găsești scuze deși ai blamat concurența pentru exact aceleași greșeli? Un Machiavelli a fost destul.

Crezi că cedarea suveranității sau a drepturilor fundamentale sunt un rău necesar pentru că ți-a zis cineva că trăim într-o lume plină de amenințări, iar tu crezi că ei știu mai bine ca tine?

Ești de acord ca favoriții să se plângă de concurență la Înalta Poartă (Stambul, Moscova, Berlin, Washington, Bruxelles etc.), să susțină sancțiuni sau să voteze împotriva României?

Vrei ca salariul minim să nu existe, ca pensiile și alocațiile să fie tăiate sau să stagneze pentru că minorii nu votează, iar pensionarii trebuie să moară-n chinuri că-s proști, dar susții reducerea de taxe și ajutoarele de stat pentru corporații?

Vrei să-ți dai iarăși, cum s-au tot dat timp de secole, resursele naturale pe nimic ca să nu-i superi pe străini?

Te extaziezi, faci poze cu catedrale în străinătate sau ai cotizat la refacerea catedralei Notre-Dame și te opui construirii uneia în România sau te doare-n bască de Muzeele și simbolurile naționale?

Crezi că setul ăsta de întrebări s-a terminat pentru că nu putea fi mai lung?

Crezi că ești o victimă?

Atunci nimic din ceea ce ni se întâmplă nu este nemeritat. E ca-n reclame, „Pentru că meriți!”. Grecii, francezii, briții și care se mai agită cu greve, demonstrații (văzuși la ăia nene gaze și bastoane?) sunt niște fraieri care ies în față în loc să pârjolească pământurile, să otrăvească fântânile și să fugă în munți la spa, că la ski și-ar strica manichiura.

Pozăm în victime, dar suntem atât de mincinoși încât refuzăm să recunoaștem evidența: SUNTEM COMPLICI!. Ne plângem că suntem tratați ca niște slugi deși suntem descendenți ai bravilor daci. Oare chiar suntem? Din vremea lor ne-a mai rămas în subconștient doar ideea că în fața năvălitorilor pârjoleau totul și fugeau în munți. Or fi pârjolit pământul, or fi otrăvit fântânile, dar în munți își duceau doar bătrânii, nevestele, copiii și averea materială. Cocoș, ai înțeles greșit, ei nu rămâneau ascunși în munți ca noi acum în apartamente, ei coborau să se bată cu ăia. Ascunsul în munți sau sub fusta nevestei nu este o dovadă de rezistență, e lașitate. Poate că la un moment dat, după atâtea valuri migratoare, s-au terminat bărbații (morți în bătălii) și cei rămași s-au amestecat tare de tot cu ăia și n-a prea mai rămas urmă de dac în noi.

O să mărturisesc ceva de care o să râdă toți pensații. Am sorbit cu nesaț fiecare episod din Suleiman Magnificul și, pentru că nu-mi credeam ochilor, am urmărit după ani și Putere și Glorie pe Netflix. La al doilea serial am zis că văd doar 4-5 episoade să mă lămuresc că ce-am simțit urmărind Suleiman nu e doar o părere, dar am urmărit 4 sezoane  și-l aștept pe al 5-lea. Bă, nu e. Băi, fix ăia suntem. Tot așa de mincinoși, tot așa de trădători cum au început ei suntem noi astăzi, doar că triburile alea turcmene aveau bijuterii între picioare frate. Așa au creat un imperiu care a călărit lumea fără rachete nucleare, doar cu brandu’. La noi , după daci, s-a manifestat doar partea aia cu trădatul, vândutul, curvăsăraia până în ziua de astăzi.

Ah, ca să nu uit. Victima ești doar tu, pă persoană fizică care este, pentru că se știe că restul „e” niște bulangii, corupți și nesimțiți.

Hai că v-am supărat destul. Merg să umplu un păhărel de țuică de la socrul meu până nu aflu că există cine știe ce soi de gripă și-n vița de vie și pomii fructiferi și voi fi obligat să beau whisky contrafăcut de o chinezoaică șleampătă, pe un vapor vietnamez cu pavilion de Panama, în drum spre Varna și cu timbru de Olanda.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.